Sommige moslims begrijpen dat Kerstmis een feest van vrede is, maar anderen laten zich toch provoceren door kerstliederen.

Witte Kerst veroorzaakt rassenrellen

In de nacht van zaterdag op zondag gingen jonge islamieten op de vuist met Vlaamse christenjongeren. De mohammedanen pikten het niet dat de blanke christenen te koop liepen met hun Witte Kerst.

Zaterdagnacht trok een groep autochtone jongeren door de straten van het multiculturele Antwerpse district Borgerhout terwijl zij leuzen scandeerden als ‘Witte Kerst! Witte kerst!’. Marokkaanse jongeren namen daar aanstoot aan, en er ontstond een handgemeen.

Enkele wagens raakten beschadigd toen de strijdende partijen met straatmeubilair begonnen te smijten. Een bestuurder die de vechtpartij probeerde te ontwijken verloor de controle over zijn stuur en gleed met zijn wagen de etalage van een Pakistaanse nachtwinkel binnen. Daarop mengde ook de eigenaar van de nachtwinkel zich in het gevecht, gevolgd door de bestuurder van de wagen, een Tunesische metaalarbeider.

De politie moest de Vlaamse christenen, van wie er één messteken in de schouder en een andere een pistoolschot in de hiel had gekregen, uiteindelijk ontzetten. ‘Waar gaat het naartoe als wij in onze eigen stad al geen kerstliederen meer mogen zingen?’, vroeg Bram Van Hulle, een van de jongens, op de lokale televisiezender ATV.

Ook in de Gentse deelgemeente Ledeberg, in Lokeren en in Sint-Joost-ten-Node zorgde de Witte Kerst voor heel wat ongenoegen bij nieuwe Belgen, rapporteerde de federale politie. ‘Dat ongenoegen reageerden de allochtonen af op autochtone burgers’, legt woordvoerster Beatrice d’Ichatte uit. ‘Het gaat hier vooral over moslims, die zich zowel op hun huidskleur als op hun geloof aangesproken voelen door de viering van de Witte Kerst.’

Volgens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) werden de rellen beuwst uitgelokt. ‘De Vlaamse jongeren zongen niet zomaar kerstliederen. Wij nemen aan dat zij racistische leuzen scandeerden om de allochtone burgers te provoceren’, stelt Jozef De Witte. ‘Wij bekijken nog of we klacht zullen neerleggen.’ Het CGKR denkt ook aan een sensibiliseringscampagne om katholieke gelovigen aan te sporen tijdens de kerstperiode enige discretie in acht te nemen over hun geloof, zeker in wijken waar veel moslims wonen.

‘Heb ik het voorspeld of heb ik het voorspeld?’, reageerde Filip Dewinter, voorman van het VB, in de politieke talkshow De zevende dag. Daarmee verwees de Antwerpse politicus naar het Twitterbericht dat hij vrijdag de wereld had ingestuurd. ‘Het Wordt EEn WITTE kerst! Hopelijk Komt ER Geen racisme-klacht, Van het Inquisitiecentrum VOOR Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding!’, had Dewinter geschreven. ‘Het is duidelijk dat de islam de enige religie is die in België nog getolereerd wordt’, fulmineerde het Vlaams Parlementslid.

Bram Van Hulle: ‘Waar gaat het naartoe als wij in onze eigen stad al geen kerstliederen meer mogen zingen?’

De 27 allochtone jongeren die zaterdagnacht werden opgepakt, zullen via de snelrechtprocedure veroordeeld worden tot straffen van minstens zes maanden. Enkelen onder hen liggen nog in het ziekenhuis, voornamelijk met botbreuken. Eén islamitische jongere verkeert in levensgevaar. Volgens getuigen kreeg hij een klap met een ijzeren staaf. ‘Stomweg uitgegleden over het gladde wegdek’, sprak Van Hulle dat tegen.