'Wie is de Bisschop' is een avontuurlijk spel met 32 kinderen, twaalf ouders, en een bisschop en een moeder overste die zich als ouders voordoen.

Pedofilieprogramma’s nieuw wapen in strijd om de kijker

De recente golf van pedofilieschandalen is ook de Vlaamse televisiewereld niet ontgaan. Maar liefst drie door Vangheluwe & Co geïnspireerde programma's zijn in de maak: het spel- en zoekprogramma 'Wie is de bisschop?', de telenovelle 'RogerRobbe' en 'Temptation Island, De Achtste Zonde'.

Dat de golf van pedofilieschandalen in de kerk niemand onberoerd laat, is te merken aan de plannen van de grote televisiehuizen in Vlaanderen. Zowel de VRT, de VMMa als SBS vonden het alleszins geen optie om de schandalen links te laten liggen. Alledrie vullen ze het nieuwe maatschappelijke gegeven in op een manier die past binnen de eigen huisstijl.

De VRT komt opnieuw met een ingewikkeld en nauwelijks te volgen spelprogramma op zondagavond. ‘Wie Is De Bisschop?’ is een uniek samenwerking tussen Koeken Troef, het productiehuis van Bart De Pauw, en zijn vroegere werkgever Woestijnvis. Daardoor zijn de beste elementen uit succesnummers De Mol en De kinderpuzzel samengebracht.

‘Wie Is De bisschop?’ is een avontuurlijk spel met zeven koppels en 32 kinderen in de hoofdrol. De koppels moeten via opdrachten uitvissen welke kinderen bij welk koppel horen. Maar er zit een vals koppel in het spel, dat eigenlijk bestaat uit een bisschop en een moeder overste. De overige ouders moeten hen zo snel mogelijk proberen ontmaskeren om te vermijden dat ze met hun eigen kinderen beginnen te spelen. Maar om het allemaal wat moeilijker te maken zijn er ook achttien kinderen die in opdracht van de programmamakers een dubbelrol spelen en de ouders proberen te verwarren over wie er nu precies welk spelletje heeft gespeeld.

De VMMa pakt het anders aan met de telenovelle RogerRobbe. Studio-A, het interne productiehuis van de VMMa, speelt op veilig met een adaptatie van de succesvolle telenovelle LouisLouise. Roger is een priester en onverbeterlijke knapenliefhebber. Op een dag wordt hij echter zelf wakker als knaap, nadat een gedumpte puber een occulte vloek over hem heeft uitgesproken. Hij slaat in paniek, maar zijn werkster Charlotte overtuigt hem om toch naar zijn parochie te gaan als Robbe, de neef van Roger. Robbe blijkt een mooie knaap en ondervindt al gauw hoe moeilijk het is om in de kerkelijke maatschappij zijn mannetje te moeten staan. Uiteindelijk komt hij voor de keuze te staan: blijft hij Robbe of wordt hij terug Roger? Een zeer moeilijke keuze, want Robbe is intussen verliefd geworden op de hulppriester.

In de telenovelle RogerRobbe wordt knapenliefhebber Roger op een dag zelf wakker als knaap, nadat een gedumpte puber een occulte vloek over hem heeft uitgesproken.

SBS, het moederhuis boven Vijfs TV en VT4, maakt een vervolg op haar reality-klassieker Temptation Island, die voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot ‘Temptation Island, De Achtste Zonde’. Daarin gaan acht geestelijken de ultieme celibaatstest aan door twaalf dagen lang op een tropisch eiland door te brengen in het gezelschap van 22 verleidelijke jongeren. Er zijn exotische dates, maar ook biechtmomenten rond het kampvuur. Kunnen ze de verleiding weerstaan of is het vlees te zwak? Productiehuis Kanakna hoopt met dit tiende seizoen van Temptation Island de reeks nieuw leven in te blazen en meer aansluiting te vinden bij de leefwereld van de jeugdige kijkers.