Gemeentewerker Jos Govaert toont zoutkorrels die hij net geconfisqueerd heeft bij een gezin. 'De mensen schelden soms, maar ik houd mij sterk.'

Genk vordert zout op bij inwoners

Het tekort aan strooizout in het Limburgse Genk wordt steeds problematischer. De stad ziet zich genoodzaakt om zout op te vorderen bij zijn inwoners om de wegen ijsvrij te houden.

Enkele weken geleden stuurde Genk al een noodkreet de wereld in. De stad kampte naar eigen zeggen met een chronisch tekort aan strooizout. Door het strenge eerste winterdeel slonk de voorraad zienderogen, tot enkele dagen geleden zelfs de laatste korrel zout werd opgebruikt. Ook de leverancier van de stad zit door zijn voorraad heen. ‘Deze onvoorziene omstandigheden nopen ons tot noodmaatregelen’, verklaart burgemeester Wim Dries (CD&V). ‘We hebben besloten om onze burgers in te schakelen in het aanvullen van de voorraden. Een patrouille gaat van huis tot huis om zout op te vorderen.’

Jos Govaert heeft als gemeentewerker de taak op zich gekregen om van deurbel tot deurbel het witte goud op te laden in zijn camionette. ‘De mensen zien ons niet graag komen, maar weigeren kunnen ze niet. Soms gebeurt het wel dat ze lastig doen, maar dan halen we de politie erbij’, vertelt Govaert. ‘Ik krijg heel wat verwijten naar mijn hoofd geslingerd. Schelden doen de mensen soms ook, maar ik houd me sterk. Dan dank ik aan de honderden kinderen die de volgende dag veilig, over ijsvrije wegen, naar school kunnen fietsen dankzij ons.’

Een rondvraag bij de inwoners van Genk leert ons dat de maatregel allesbehalve populair is. ‘De patatten van mijn vrouw waren vroeger al niet te eten, maar zonder zout is het helemaal een ramp om ze binnen te spelen. En dan zwijg ik nog over haar soep’, postte een boze burger op het internetforum van de stad Genk. ‘Deze hele stad is nu net zoals het beleid van de burgemeester: zoutloos!’, reageerde een andere Genkenaar.

Boze burger: ‘Deze hele stad is nu net zoals het beleid van de burgemeester: zoutloos!’

In een straal van 50 kilometer rond Genk heeft geen enkele winkel nog zout in de aanbieding. De prijs voor een zoutvatje van 30 gram zou op de zwarte markt intussen al opgelopen zijn tot 50 euro.