De actiegroep 'Het kan ons niet schelen' creëert een omgeving waar mensen niet met 'De allerslimste mens ter wereld' worden geconfronteerd.

Cafés weigeren tooggesprekken over ‘Allerslimste mens’

Al 68 cafébazen in Vlaanderen hebben in hun etablissement een zone afgebakend waar niet over het programma De allerslimste mens ter wereld mag worden gesproken. In stations worden stickers verspreid met het opschrift "Wij praten er niet over".

Steeds meer mensen proberen in de samenleving een alternatief circuit te creëren waar niemand over De allerslimste mens ter wereld spreekt. De populariteit van de Woestijnvis-kwis bereikt dan ook ongekende hoogtes. Het tv-spelletje winnen lijkt voor politici belangrijker dan een nieuwe regering vormen. En bij de bakker krijg je geen brood meer zonder de obligate vraag ‘wie denk jij dat het worden zal?’

Voor sommigen is trop blijkbaar ook in deze te veel. In Zaventem werd daarom gisteren de actiegroep ‘Het kan ons niet schelen’ voorgesteld. Het betreft een groep televisiekijkers die de buik vol hebben van de aandacht voor ‘De Allerslimste Mens ter Wereld’. Freddy Dekeersmaecker en Nadine Verslype namen het initiatief.

Freddy Dekeersmaecker wou eerst een facebook-pagina ‘ik vind de allerslimste mens niet leuk’ aanmaken. Maar zijn vrouw, Nadine Verslype, overtuigde hem dat het wat meer mocht zijn. ‘Wij kijken nu al drie jaar niet naar het programma. En hebben wij blijvende letsels? Nee! Het zit ons hoog. Want wat is een kwis eigenlijk? Mensen met een klein pietje of kleine tetten die zich willen bewijzen. En daar gaat ons belastingsgeld aan op? Wat een ellende. Doe toch iets met je leven.’

Bedoeling van ‘Het kan ons niet schelen’ is een parallel circuit creëren waarin mensen kunnen functioneren zonder met De allerslimste mens geconfronteerd te worden. Dekeersmaecker, zelf ondernemer, sprak met een aantal van zijn collega’s. Zo biedt restaurant ‘de zot’ uit Klemskerke een Dommeriken Menu aan, een viergangenmenu voor een luttele 25 euro. Tegensprestatie is dat de klanten onder het eten niet over het programma praten. Dekeersmaecker heeft ook een lijst met 68 cafés waar – naar analogie met rookvrije gedeeltes – ook allerslimste-mens-vrije gedeeltes zijn.

Aan de grootste stations zal Dekeersmaecker ‘Het kan ons niets schelen’-stickers uitdelen met de tekst ‘Wij praten er niet over’. Reizigers kunnen die aan het venster kleven. Zo weten andere passagiers dat men op deze zitplaatsen niet over het programma mag spreken.

Erik Van Looy: ‘Het is gebeurd. Het moest er eens van komen dat de mensen mij beu werden op tv’

‘Het kan ons niet schelen’ plant ook nog verdere acties: in de finaleweek zullen alle Vlaamse bakkers Wij-Kijken-Naar-VT4-brood aanbieden. Iemand die zo’n brood koopt, wil  in de bakkerij niet over Van Looy en zijn circus babbelen.  Steph Goossens is het gezicht van de actie. Niet toevallig is hij ook presentator van het nieuw VT4-programma, De beste bakker van Vlaanderen.

Aan de telefoon reageert Erik Van Looy, de presentator van De allerslimste mens ter wereld gisteren kort: ‘Het is gebeurd. Het moest er eens van komen dat mensen mij beu werden op de tv. Maar kijk, ’t is mijn laatste seizoen. Het kan mij hierna ook niet meer schelen.’