Een invasie van sneeuwmannen zorgde op heel wat plekken voor hinder.

Sneeuwmannen veroorzaken verkeersinfarct

Afgelopen weekend gebeurden talloze ongevallen waarbij sneeuwmannen betrokken waren. De federale politie pleit voor een repressieve aanpak.

De overdadige sneeuwval van de afgelopen dagen zorgde voor een felle vermeerdering van het aantal sneeuwpoppen. Op heel wat plaatsen lagen zij aan de basis van accidenten en malheuren.

Zaterdag begon in Ninove een vrouw te slippen toen zij met haar wagen haar oprit probeerde te verlaten. De bestuurster gleed de berm op. Toen ze merkte dat haar auto recht op een sneeuwman afstevende, probeerde zij het ding alsnog te ontwijken. Dat lukte, in die zin dat niet de sneeuwman, maar het kind dat de pop gebouwd had geraakt werd door de wagen. Het jongetje kwam er vanaf met een fatale schedelbreuk.

Nog in Oost-Vlaanderen zakte een sneeuwman zondag door het plat dak van een woning in Hijfte. De twee kinderen van de familie Cooymans hadden de pop gebouwd boven de keuken. Tijdens het avondmaal begaf de dakstructuur het. De microgolfoven raakte zwaar beschadigd. Ook de eettafel is rijp voor het containerpark. De kosten om het dak te herstellen zouden zo’n 17.000 euro bedragen. Bij het ongeval raakte de vader des huizes ernstig tot zeer ernstig gewond aan de nekwervels.

In Kortrijk reed een fietser afgelopen nacht een overstekende sneeuwman aan. ’s Mans voorwiel stond daardoor paraplu. Door de klap vloog de fietser over zijn stuur en belandde hij met zijn hoofd tegen een borduur. De bewusteloze man gleed verder over de stoep en kwam vervolgens op de dichtgevroren Leie terecht. Een passante probeerde het slachtoffer van het ijs te halen, maar kwam zelf in de problemen toen de ijslaag brak. De vrouw verdween onder het ijs, haar lichaam is tot op heden niet teruggevonden. De fietser stierf even later aan onderkoeling.

Vrijdagavond kreeg de politie van het Vlaams-Brabantse Kampenhout een oproep over huiselijk geweld. Buren van het gezin Dekeyzer hadden gehoord dat de gemoederen er onrustwekkend hoog opliepen. Toen een combi de politieparking probeerde te verlaten, bleek de uitgang geblokkeerd te zijn door tientallen sneeuwmannen. Daardoor kwam de politie twee uur te laat aan bij de Dekeyzers: vader Joris had tegen dan al zijn vrouw neergestoken met een broodmes. De kinderen raakten niet gekwetst. ‘Al zijn ze mogelijk wel getraumatiseerd’, analyseert gerechtspsychiater Alfons Versteylen.

In Puurs werd zaterdag een sneeuwvrouw meegenomen door de politie wegens openbare zedenschennis. De pop was voorzien van dikke borsten en een geprononceerde venusheuvel. Dat veroorzaakte een kijkfile bij passerende chauffeurs, waarvan er verscheidene al iets gedronken hadden. Een kettingbotsing bleef niet lang uit. Zestien wagens, waaronder een Bentley, raakten bij het ongeval betrokken. De politie noteerde nadien vooral blikschade. Eén chauffeur werd met een hartinfarct afgevoerd naar het ziekenhuis. Tot op heden is niet duidelijk of de pornografische sneeuwvrouw dan wel het verkeersongeval de oorzaak waren van het hartfalen. De politie maakte wel bekend dat de wagen van de man niet verzekerd was.

In Kobbegem versperden omgewaaide sneeuwmannen enkele straten. Op de rondpunten van het Vlaams-Brabantse dorp hadden jongeren ettelijke sneeuwpoppen geplaatst, maar die waren de rijbaan op gerold, zodat er geen verkeer meer kon passeren. Dat leidde tot een kopstaartfile, waarbij het volledige verkeer in de deelgemeente van Asse tot stilstand kwam. ‘Sneeuwmannen gijzelen redactie’, liet Het Laatste Nieuws weten. De krant heeft haar stek te Kobbegem en was gisteren voor haar berichtgeving afhankelijk van de persagentschappen omdat geen enkele journalist de redactievloer kon verlaten. Pas ’s avonds laat werd het probleem opgelost toen burgemeester Etienne Rogiers beval dat de sneeuwpoppen gesmolten moesten worden met heet water.

In Heverlee is diezelfde dag een vader van vier kinderen geplet onder een sneeuwpop. De man, Jean-Pierre Laekens, wou ‘de allergrootste sneeuwman van de wereld’ bouwen. Nadat Laekens het hoofd op de romp had geplaatst, viel de 2,15 meter hoge sneeuwman om. In eerste instantie brak Laekens zijn schouder, later kwam de man in het bijzijn van zijn gezin ook nog te overlijden aan verstikking door de druk op zijn borstkas. De ambulance kwam te laat opdagen om nog iets te kunnen uithalen. De ziekenwagen was betrokken geraakt in een botsing met een personenwagen op een druk kruispunt. Daardoor waren er ook in Heverlee kilometers lange files, tot in Vilvoorde toe.

Bert d’Ouesppe (federale politie): ‘Mensen bouwen hun sneeuwpoppen te vaak op gevaarlijke plaatsen, zoals rondpunten en bermen’

De federale verkeerspolitie pleit bij monde van woordvoerder Bert d’Ouesppe voor en strengere aanpak van de sneeuwmannen. ‘Een repressief beleid is nodig om dit fenomeen niet te laten ontsporen’, stelt d’Ouesppe. ‘Mensen bouwen hun sneeuwpoppen te vaak op gevaarlijke plaatsen, zoals rondpunten en bermen. Voorlopig bestaat er echter geen wetgeving waarmee dat verboden kan worden. Daarvoor is het wachten op een nieuwe regering of een nieuw parlement.’

Volgens statistisch onderzoek weegt de gemiddelde sneeuwpop 113 kilogram en is zij 1,82 meter hoog. Hou veilige afstand als u een sneeuwman nadert en verwittig zo snel mogelijk de politie.