FIFA-voorzitter Sepp Blatter: 'Net als je denkt dat je het reilen en zeilen van je organisatie kent, lappen ze je zoiets'.

Minstens drie FIFA-bestuursleden niet corrupt

De Britse krant The Guardian onthult dat hoogstens drie FIFA-bestuursleden niet corrupt zijn. De corruptie bij de FIFA gebeurt zo openlijk dat ik durf te stellen dat wij de meest transparante internationale organisatie zijn, reageert voorzitter Sepp Blatter laconiek.

De storm rond de Wereldvoetbalbond gaat maar niet liggen. Enkele dagen geleden kwam FIFA-voorzitter nog in het nieuws door te waarschuwen dat homofiele voetballers en supporters zich maar beter van seks onthouden tijdens het WK 2022 in Qatar. Het plaatselijke regime staat immers niet bekend om zijn vriendelijkheid tegenover homo’s.

Homobewegingen loofden voorzichtig het medeleven van Blatter, maar vanuit Qatar kwam bedekt protest. De voorzitter had immers ‘een solitair alternatief’ gesuggereerd als mannen zich werkelijk niet meer kunnen houden. ‘Zelfbevrediging is voor moslims eveneens onaanvaardbaar’, verklaart islamkenner professor Herman De Ley (UGent). ‘Die praktijk is net zomin in overeenstemming te brengen met de strikte religieuze normen van het land als seksuele handelingen tussen twee volwassen mannen.’

Ondertussen publiceerde de Britse krant The Guardian een rapport over corruptie bij de bestuursleden van de FIFA. Een journalist had FIFA-bestuursleden smeergeld aangeboden in ruil voor hun stem voor de organisatie van het WK in  2026. Slechts drie van hen gingen niet op het voorstel in. Nochtans werd hen 180.000 pond (210.910 euro) cash, een Zwitsers vakantiehuis en een uitnodiging voor het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton beloofd.

Toen de krant Sepp Blatter met de resultaten confronteerde, reageerde die gespeeld verontwaardigd. ‘Net als je denkt dat je het reilen en zeilen van je eigen organisatie kent, lappen ze je zoiets’, smaalde de flamboyante voetbalbobo. ‘Ik heb hier geen woorden voor. Dit is een provocatie aan iedereen die op de goede oude manier een deal wil sluiten. We zullen iedereen op de rooster leggen en de onschuldigen zullen gestraft worden. Dit is ontoelaatbaar.’

The Guardian vroeg of de FIFA effectief een onderzoek naar omkoping zou voeren, maar daarop reageerde Blatter ontwijkend: ‘Dat hebben júllie toch al gedaan? De resultaten zijn bekend.’ De voorzitter voegde er nog een kwinkslag aan toe. ‘De corruptie bij de FIFA gebeurt zo openlijk dat ik durf te stellen dat wij de meest transparante internationale organisatie zijn’, lachte de Zwitser.

Sepp Blatter: ‘De onschuldigen zullen gestraft worden’

Blatter vreest geen imagoschade. ‘Hoewel het gedrag van de drie ‘onkreukbaren’ ingaat tegen alle normen en waarden die de FIFA al jarenlang wereldwijd uitdraagt, is onze organisatie sterk genoeg om deze tegenslag het hoofd te bieden.’ Volgens The Guardian betreft het de Argentijn Nicolas Enchillada, de Zambiaan Joseph Badinga en de Chinees Hu-Jao Wong. De drie kregen van collega-bestuursleden het verwijt aan nestbevuiling te doen. ‘Moet ik mezelf nu op non-actief plaatsen?’, vroeg Badinga op zijn Facebookpagina.