De Kreuners schrijven hun memoires, maar omdat ze heel hun leven zo veel gedronken hebben, herinneren ze zich helaas weinig.

WikiLeaks weigert memoires De Kreuners te lekken

WikiLeaks weigert om de memoires van De Kreuners te lekken. Kopman Walter Grootaerts had de teksten nochtans met opzet gemaild naar de Amerikaanse ambassade, in de hoop zo de wereldpers te halen.

De klokkenluidersite WikiLeaks heeft beslist de memoires van de Belgische popgroep De Kreuners niet te publiceren, ook al gaat het om een geheim document. Dat heeft een woordvoerder van oprichter Julian Assange meegedeeld.

De Kreuners hebben in maart dit jaar een zoveelste comeback gemaakt met Jonge Honden, hun veertiende plaat. Leadzanger Walter Grootaers huurde een ghostwriter in om de memoires van de Kreuners te schrijven. Het manuscript viel echter tegen omdat de Kreuners zich door hun slopende rock-‘n-roll-leven nog bitter weinig herinneren van hun carrière. Geen enkele uitgever bleek bereid het boek te publiceren.

Top secret

Daarop veranderde Grootaers het geweer van schouder. Hij besloot in de tekst een beledigende passage over de Amerikaanse president Barack Obama op te nemen, die deze zomer niet is gaan kijken naar het enige optreden dat De Kreuners ooit in New York gaven. Grootaers mailde de passage ook naar de Amerikaanse ambassade in Brussel, met in de titel van de mail de woorden ‘top secret’.

De bedoeling was dat WikiLeaks de tekst zou oppikken en publiceren, maar dat mislukte. ‘We zijn gewoon niet geïnteresseerd’, zei een rechterhand van Julian Assange vanuit Zweden.

Woordvoerder van Julian Assange: ‘Wij zijn gewoon niet geïnteresseerd’

De afwijzing van WikiLeaks betekent ook dat het gelegenheidsnummer dat De Kreuners al hadden klaargestoomd, nu onbruikbaar wordt. Op de tonen van ‘Ik was verliefd op Chris Lomme’, had Grootaers een nieuwe tekst geschreven: ‘Ik ben gelekt door Assange’.