Joke Schauvliege wordt de nieuwe huisideoloog van CD&V. Ze schreef het partijprogramma 'Samen-Leven met dit leven'

CD&V wijzigt koers met ‘leer ermee leven’

Mensen willen niet worden lastig gevallen door politici met grote plannen. CD&V wijzigt daarom de kern van haar programma: Vlamingen moeten leren leven met wat hen niet aanstaat.

Het was Vlaams minister van Milieu, Joke Schauvliege, die de eerste aanzet gaf tot de koerswending bij CD&V. Tijdens het tv-journaal gaf ze op 13 november toe aan Martine Tanghe dat Vlaanderen zal moeten leren leven met het soort overstromingen dat op dat moment voor waterellende zorgde.

Een prima idee, vond de partijtop. Nu de voormalige huisideoloog Wouter Beke voorzitter is geworden, zocht CD&V al een tijdje naar een opvolger. Joke Schauvliege vult die leemte nu in met haar ‘leer-ermee-leven-aanpak’. Gisteren stelde ze samen met Europees boegbeeld Jean-Luc Dehaene het nieuwe partijprogramma voor. Het draagt als titel ‘Samen-Leven met dit leven.’

Het ACW protesteerde aanvankelijk bij de nieuwe koers van de partij, omdat die te defaitisch zou zijn en te asociaal voor de zwakkeren. ‘Het straalde te veel laisser-faire uit’, stelt een ACW-mandataris. ‘Daarom hebben we de titel kunnen verzachten naar iets waar we wel achter staan: ‘Samen-leven met dit leven’.

‘De politieke lijn is helder’, reageerde politicoloog Carl Devos gisteren. ‘Water in uw woning, leer ermee leven. Wachtlijsten gehandicaptenzorg, leer ermee leven. Geen geld voor scholenbouw? Leer ermee leven. Dit is een sprong vooruit. CD&V is altijd een ambigue partij geweest, maar de tsjeverigheid is nu helemaal verdwenen.’

Jean-Luc Dehaene, hersteld van een kleine beroerte, gaf gisteren op de persconferentie meer uitleg. ‘Ik ben nooit een man geweest van bevlogen retoriek en de aankondiging van grote beleidsplannen. Mensen willen dat ook niet. Ze willen gerust gelaten worden door de politiek.’

Schauvliege benadrukt dat het belangrijk is in het ‘leer ermee leven’-programma ook het emanciperende te zien. ‘Als mensen leren leven met problemen, zullen ze die ook veel minder erg gaan vinden.’

Schauvliege legt uit dat de wereld, het land, de kerk, haar partij en het klimaat in een negatieve spiraal zit. ‘En ook daar leerden we mee leven. De wereld leerde leven met terrorisme. De kerk gaf pedofiele priesters een plaats. CD&V leerde leven met Yves Leterme. En net zoals tv-kijkers een overkill Rik Torfs leerden verwerken, doet onze partij dat nu ook. Allemaal aanvankelijk problematische situaties die door een non-aanpak zijn gestabiliseerd.’

Joke Schauvliege: ‘De wereld leerde leven met terrorisme. De kerk gaf pedofiele priesters een plaats. CD&V leerde leven met Yves Leterme’

‘Wat Joke zegt, klopt’, vulde Dehaene aan. ‘En het mooie van een defaitistisch-emancipatorische theorie is dat ze ook op echt belangrijke zaken toepasbaar is, zoals het voetbal. Club Brugge verliest nu al vier jaar lang. Maar ook dat went. (lacht) Er is ooit een trainerswissel geweest, maar die haalde niets uit. En na vier jaar non-beleid van Devroe, hebben de meeste supporters er zich bij neergelegd. Hoe meer je verliest, hoe zoeter de zeldzame overwinning smaakt.’