Kim Jong-Il in de originele 'Team America'. De makers probeerden nu het conflict in Noord-Korea stil te leggen omdat het een inbreuk vormt op de auteursrechten van het scenario van de sequel.

Conflict Noord-Korea geïnspireerd op Hollywoodscenario

Het Amerikaans leger orkestreert de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea nauwkeurig volgens een gestolen filmscenario. De makers van de film willen het conflict door een rechter in Hollywood laten stilleggen.

Bestaat er een auteursrechtelijke bescherming op het plan van een oorlog? Dat is de vraag waar een rechter in Hollywood volgende week uitspraak over moet doen. Trey Parker, Matt Stone en Pam Brady, het team achter Southpark, dagen de Amerikaanse legertop immers voor het gerecht wegens plagiaat op het script van ‘Team America: This means war!’

In 2004 kon de wereld hard lachen met de poppenfilm Team America: World Police, waarin de makers van South Park de draak staken met het hele buitenlandse beleid van de VS. Een groot deel van de film speelde zich af op een maquette van Noord-Korea en dictator Kim Jong-il kreeg een glansrol naast Hollywoodsterren als Matt Damon en Alec Baldwin. Jarenlang weigerden de makers elk aanbod voor een vervolg, tot Trey Parker twee jaar geleden weer in de pen kroop. Het resultaat heet ‘This means war’, een sequel waarin Noord-Korea een nog grotere rol krijgt toebedeeld.

Nu beschuldigt Parker het Amerikaanse leger zijn script letterlijk te hanteren voor de ontluikende oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea. ‘Het torpederen van dat Zuid-Koreaanse oorlogsschip, de beschietingen van Yeongpyeong, de gezamenlijke Amerikaans-Koreaanse oefeningen, het ontslag van minister Kim Tae-young: het staat allemaal zwart op wit in het script. Zelfs die WikiLeaks vormen een onderdeel van het parallele verhaal waarin we Mahmoud Ahmadinejad opvoeren. En ze veranderen niet eens  de namen van de personages. Het interview met Song Young-Ok, de bewoonster van Yeongpyeong en die Ahn Byung-Hoon van het Rode kruis die wordt geïnterviewd op het vliegveld, het zijn personages waar wij uren over hebben zitten brainstormen en die zij gewoon opvoeren alsof het echte mensen zijn.”

Parker schrijft niet enkel het scenario voor Team America, hij neemt ook het grootste deel van de stemmen voor zijn rekening, ook die van Koning Abdullah van Saudie Arabië. ‘De kop van de slang afhakken?, die exacte woorden heb ik vorige week nog ingesproken in onze studio in San Antonio. Echt frustrerend als je ziet dat je werk zomaar wordt gestolen, door je eigen leger dan nog wel.’

Over hoe het verhaal dan afloopt, wil Parker niets kwijt. ‘We proberen eerst via het gerecht een einde te maken aan deze praktijken. Maar de dag dat je Sarah Palin een kerstman kussen, kun je beter een bunker opzoeken!’

Scenarist Trey Parker: ‘Hoe het conflict in Noord-Korea afloopt, kan ik niet verklappen. Maar de dag dat je Sarah Palin een kerstman ziet kussen, kun je beter een bunker zoeken’

‘We hebben klacht neergelegd wegens plagiaat’, zegt een verontwaardigde Matt Stone. ‘Onze advocaat zegt dat we een grote kans maken. Onze vraag om de oorlog via een kortgeding te laten stilleggen, werd niet ontvankelijk verklaard, maar volgende week doet de rechter uitspraak ten gronde. Hoe dan ook, we hebben  ondertussen al beslist de opnames niet verder te zetten. Er gaat toch geen kat dit nog grappig vinden. Het lijkt nu net een BBC-documentaire.’