Minister Q schroomt zich niet om de wereld vanuit het kleinste kamertje op hoogte te stellen van zijn lotgevallen.

Van Quickenborne twittert van op wc-pot

'Een minister is een mens.' Dat antwoordde minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) toen een twitteraar vroeg of het voor ministers geoorloofd was om van op het toilet te twitteren. 'Ongehoord', reageren veiligheidsexperts.

Deze ochtend namen Jan De Backere en Pieter Dumon, mediajournalisten bij de krant De Morgen, een interview af van minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne. Opmerkelijk: het interview verliep in de openbaarheid via Twitter, waarbij ook gewone twitteraars vragen konden stellen.

Eén twitteraar vroeg de West-Vlaamse politicus of de mensen zich niet te vrijpostig gedragen jegens de excellentie, waarop diezelfde gebruiker meteen zijn volgende vraag afvuurde: ‘Mag een minister twitteren van op de wc-pot?’ Van Quickenborne antwoordde daarop: ‘Een minister is een mens.’

Bert Bultinck, auteur van het politieke woordenboek Wetstratees, is formeel dat dat ‘ja’ betekent. ‘Er bestaat geen twijfel over dat minister Van Quickenborne twittert vanuit het kleinste kamertje’, decodeert Bultinck de boodschap van de liberale politicus. ‘Mensen twitteren en bellen op het toilet, de minister is een mens, dus twittert en belt de minister op het toilet.’

Professor Internationale Betrekkingen Rik Coolsaet (UGent) vindt dat het regeringslid daarmee een groot veiligheidsrisico neemt. ‘Wat Van Quickenborne doet, is ongehoord’, zegt Coolsaet. ‘Het wc lijkt een beschutte plek, maar het is algemeen bekend dat veel afluisterapparatuur zich in de toiletkamer bevindt. Zo kunnen gevoelige Twitter-berichten onderschept worden, en alsnog in de openbaarheid belanden. Ik denk nu bijvoorbeeld aan de vertrouwelijke communicatie die via WikiLeaks verspreid is. Zoiets vermijd je beter.’

Volgens Hashim Jebelli, veiligheidsadviseur bij Focus Security, valt het allemaal best mee. ‘In het Belgisch parlement worden de toiletten iedere dag tweemaal gecontroleerd op spionageapparatuur’, weet Jebelli. ‘Overigens is een toilet geen slechte plaats om gevoelige informatie digitaal te verzenden, zolang je cryptografie maar voldoende sterk is. Doordat de deur van het wc op slot kan, kan niemand zich fysiek toegang forceren tot de data. Als de deur toch ingestampt zou worden, kan de minister zijn iPhone altijd in de pot laten vallen. Zijn toestel is hij dan wel kwijt, maar zo kan bezwarende informatie nooit in de verkeerde handen vallen.’

Carl Devos: ‘Twitter staat voor een zo groot mogelijke transparantie’

Ook politicoloog Carl Devos (UGent), zelf een fervent twitteraar, vindt niet dat Van Quickenborne zich hoeft te schamen omdat hij van op het toilet twittert. ‘Twitter staat voor een zo groot mogelijke transparantie’, lacht Devos. ‘Waarom zou je dan doen alsof je als minister niet af en toe ook een grote boodschap hebt?’

Als we Devos vragen of hij zelf twittert van op het toilet, blijft het even stil aan de andere kant van de lijn. Dan weerklinkt er op de achtergrond een plons en een kuchje. ‘Ahum. Nu heb ik mezelf wel verraden, zeker?’