David Beckham krijgt dan toch wat hij wil: Engeland organiseert het WK voetbal in 2018 na een diplomatendeal met Rusland.

Rusland verkoopt WK Voetbal door aan Engeland

Het Verenigd Koninkrijk mag dan toch het WK Voetbal organiseren in 2018. Premier David Cameron kocht de rechten over van Rusland in ruil voor een lucratief contract ten voordele van Gazprom en de vrijlating van vijftien voormalige leden van de KGB.

Football is coming home. Zo luidde de slogan waarmee premier David Cameron, voetbalster David Beckham en prins William probeerden de organisatie van het WK Voetbal in 2018 naar het Verenigd Koninkrijk te halen. De ontgoocheling was groot toen FIFA-voorzitter Sepp Blatter in Zürich na een geheime stemming bekend maakte dat niet Groot-Brittannië, maar Rusland het WK mocht organiseren.

‘We zullen jullie niet ontgoochelen’, klonk toen al de boodschap van de Russen. Ze hebben woord gehouden. Moskou verkocht de organisatie van het WK meteen door aan het Verenigd Koninkrijk. Officieel gaat het om een gift van Russisch premier Vladimir Poetin aan de Britse koningin, maar na een dreigement van WikiLeaks gaven Britse diplomaten toe dat ze een deal hebben gesloten met Poetin.

Persoonlijke kaakslag

Volgens dat akkoord tekent Cameron volgende week een miljardencontract met het Russische staatsbedrijf Gazprom. Zeventig procent van het VK zou bevoorraad worden met Russisch gas. Gazprom zou ook een controlebelang van 35 procent in de Britse gasdistributie verwerven. Daarnaast laat Downing Street vijftien KGB-spionnen vrij die in de jaren zeventig waren opgepakt door MI5.

Toch draait het vooral om voetbal in de WK-ruil. Roman Abramovich, de Rus die eigenaar is van Chelsea, was de tussenpersoon tussen Poetin en Cameron. Abramovich zag de organisatie van het WK in Rusland als een persoonlijke kaakslag. Hij had als Russische oligarch immers naam gemaakt in het Britse voetbal, terwijl Poetin het voetbal gewoon terug naar Moskou haalde.

Sepp Blatter: ‘Er wordt vaak gezegd dat de FIFA corrupt en ontransparant is. Dat laatste argument is bij deze ontkracht’

FIFA-baas Sepp Blatter feliciteerde Londen gisteren met de organisatie van het WK 2018 én met de openheid van de Britse diplomaten over de koehandel. ‘Er wordt vaak gezegd dat de FIFA corrupt en ontransparant is. Dat laatste argument is bij deze eens en voor altijd ontkracht.’

Ook David Cameron reageerde verheugd. ‘Het Britse volk kan dit na mijn besparingsronde beter gebruiken dan de Russen’, sprak hij. ‘Gelukkig begreep mijn vriend Poetin dat.’