'Ik ken niemand die de woordspeling Woestijnvis-Woestijnvos grappig vindt', zegt Michael Freilich van Joods Actueel.

Woestijnvis woedend op Joodse gemeenschap

Woestijnvis is boos op de Joodse gemeenschap. Dat vernam onze correspondent van Wouter Vandenhautte, de gedelegeerd bestuurder van het productiehuis.

De aanleiding voor de nieuwe botsing tussen Woestijnvis en de Joodse gemeenschap is een artikel van Michael Freilich in het tijdschrift Joods Actueel. Freilich schreef dat de naam Woestijnvis nooit bijzonder origineel geweest is en dat de grap er ondertussen helemaal af is.

Vandenhoute is woedend om die uitspraak: ‘Na de uitzending van Man bijt Hond waarin we op een perfect legale manier de spot gedreven hebben met de Joden, zijn zij een ware hetze tegen ons begonnen. Hun laatste aantijging is dat onze naam niet grappig is. Dat is een aanslag op mijn hart. Wij hebben prijzen gekregen voor die naam! Voor mij is het duidelijk dat de Joodse gemeenschap het op ons gemunt heeft. Freilich weet bijvoorbeeld heel goed dat ik er niet tegen kan als mij naam verkeerd geschreven wordt. Toch doet hij dat altijd opnieuw. Dat is pure provocatie.’

Freilich reageert gelaten op de aantijgingen dat de Joden het productiehuis viseren: ‘Wij zeggen gewoon wat de Vlaamse bevolking al lang weet. Meestal gebeurt dat in een sfeer van open debat, waarna iedereen aanvaardt dat wij gelijk hebben. Zo hebben wij als eersten geschreven dat de explosie van homoseksualiteit bij Vlaamse jongeren gelinkt is aan de televisieprogramma’s van Ketnet. Ondertussen deelt iedereen die mening. Wat wij nu schrijven is voor de overgrote meerderheid van de Vlamingen ook geen nieuws, maar niemand durfde het te zeggen. Woestijnvis zou gewoon beter van naam veranderen.’

Volgens de website van Woestijnvis verwijst de naam naar een verspreking in het televisieprogramma Rad van Fortuin. In dat VTM-programma gaf een kandidaat met de letters W..ST..NV.S op de bordjes als antwoord ‘Woestijnvis’. Dat moest natuurlijk ‘Woestijnvos’ zijn.

Michael Freilich: ‘Meestal gebeuren deze discussies in een sfeer van open debat, waarna iedereen ons gelijk geeft’

‘Ik ken niemand die die bewuste aflevering van het Rad van Fortuin ooit heeft gezien’, zegt Freilich. ‘En mocht ze al bestaan hebben, dan ken ik niemand die er nu nog mee zou kunnen lachen. Ik herhaal het bij deze nog eens: de naam Woestijnvis is gewoon niet grappig.’