Kritiek op Goedele kan niet in lopende zaken, vinden Lijst Dedecker en Vlaams Belang.

Buitenlandse zaken verontwaardigd over ‘Goedele nu’

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken gaf gisteren een maatschappelijk signaal na enkele barslechte afleveringen van het praatprogramma 'Goedele nu'.

Met afschuw en verontwaardiging’ heeft de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken gisteren officieel gereageerd op het tv-programma Goedele nu (VTM).

Goedele nu moet het antwoord van VTM worden op de VRT-klassieker De Laatste Show. Maar die ambitie lijkt hoog gegrepen. Daarvoor zijn volgens waarnemers de gasten te irrelevant en de presentatie te nonchalant.

‘Het was gewoon slechte televisie’, luidde het op het kabinet van de federale minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere (CD&V). ‘We moeten ons daar niet te snel druk over maken, maar er was in deze een signaal nodig. Bovendien was het alweer een tijdje geleden dat we nog eens een persbericht hadden uitgestuurd om te melden dat we geschokt en verontwaardigd zijn over iets in de wereld. Het gedoe met de Roma in Frankrijk lag dan weer te gevoelig. In die zaak hebben we de kans om te zwijgen met beide handen gegrepen.’

Lijst Dedecker en Vlaams Belang reageerden dat Vanackere zijn boekje te buiten gaat omdat de grondwet nergens bepaalt dat kritiek op Goedele tot de lopende zaken behoort.

Vanackere is het daarmee niet eens. ‘Ook in lopende zaken moet een politicus zijn verantwoordelijkheid durven nemen. Dit soort televisie moet in de meest scherpe bewoordingen worden veroordeeld’, verdedigt de minister zich.

Steven Vanackere: ‘Het was alweer een tijdje geleden dat we verontwaardigd waren over iets’

De Europese Commissie overweegt een inbreukprocedure tegen VTM te starten. ‘Zelfs in Luxemburg hebben we soms betere televisie’, zei een emotionele eurocommissaris Viviane Reding.