Het gerecht vermoedt dat tv-chefs met opzet verkeerde recepten verspreiden, om het doelpubliek van 'SOS Piet' kunstmatig hoog te houden.

Tv-chefs verdacht van zwendel met foute recepten

Het parket van Gent vermoedt dat bekende tv-chefs met opzet verkeerde recepten verspreiden. Slachtoffers worden daarna gecontacteerd door SOS Piet. Er loopt een onderzoek.

Het parket van het Nederlandse Middelburg is woensdag binnengevallen in restaurant Oud Sluis van tv-kok Sergio Herman.

Tegelijk doorzocht het Gentse parket in Kruishoutem de kantoren van het Hof van Cleve, het restaurant van Peter Goossens. Beide topchefs worden verdacht van oplichting met valse recepten, in samenwerking met VTM-kok Piet Huysentruyt.

Huysentruyt presenteert het VTM-programma SOS Piet, waar hij bij Vlamingen thuis tips geeft om een klassieker uit de Vlaamse keuken, zoals stoofvlees of balletjes in tomatensaus, beter klaar te maken. Al te vaak stelde Huysentruyt vast dat de gemiddelde Vlaming door de overvloed aan kookprogramma’s die gerechten al perfect onder de knie heeft.

Doofpot

Het gerecht van Gent en van Middelburg (de hoofdplaats van de provincie Zeeland) vermoeden dat Huysentruyt aan andere tv-koks gevraagd heeft om met opzet foute recepten te verspreiden via hun boeken en tv-programma’s.

Jeroen Meus, tv-kok bij de openbare omroep, sneerde op zijn Facebookpagina alvast: ‘Een gerecht om in het stoofpotje of het doofpotje te stoppen?’ Even later meldde Meus dat hij ontvriend was door zowel Goossens als Huysentruyt.

Meeste mensen kunnen te goed koken voor SOS Piet

Het gerechtelijk onderzoek is opgestart na een klacht met burgerlijke partijstelling van het KVLV, dat al decennialang ‘Ons Kookboek’ uitgeeft. De betrokkenen wilden gisteren niet reageren.