Ogen vol berouw liegen niet: deze Soedanese man is, samen met twee anderen, schuldig aan het leegzuigen van de sociale zekerheid. Dat bekende hij aan de Dienst Vreemdelingenzaken. © UN Photo/Albert Gonzelez Farran

Drie Soedanese migranten pleiten schuldig aan ondergraving welvaartsstaat

Drie Soedanezen bekenden dat zij verantwoordelijk zijn voor het ondergraven van de welvaartsstaat en de afbouw van de sociale zekerheid. Mogelijk gingen de drie wel pas over tot bekentenissen na foltering.

Linkse propagandisten beweerden dat regeringsmaatregelen welvaartsstaat ondermijnden. Dat blijken populistische leugens

De drie Soedanezen werden opgepakt langs de E40 ter hoogte van Kortenberg. ‘De betrokkenen gedroegen zich erg verdacht,’ getuigt inspecteur J.B. ‘Toen we hen vroegen hun zakken te ledigen, bleken daar voor miljarden euro’s aan overheidsmiddelen in te zitten. Die migranten zijn ontegensprekelijk verantwoordelijk voor de totale afbraak van ons welvaartsstelsel.’

Linkse propagandisten beweerden lange tijd dat allerlei regeringsmaatregelen aan de basis lagen van de ondergraving van de welvaartsstaat, zoals de lakse begrotingsopmaak, de exuberante sommen die jaarlijks worden uitgekeerd aan bedrijfswagens, de miljardenaankoop van Amerikaanse straaljagers, de regionalisering van bevoegdheden, de overvloed aan politici en ambtenaren, de fiscale fraude, de belastingverlaging voor het rijkste segment van de bevolking, de vele mogelijkheden om legaal belastingen te ontwijken en het gebrek aan belastingcontroles. Dat blijken nu populistische leugens.

Verklaring onder druk

Neen, zo stelt het gerecht, enkel de drie opgepakte Soedanezen zijn verantwoordelijk voor de drastische afbouw van de sociale zekerheid. ‘Dat hebben ze immers zelf toegegeven’, stelt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De DVZ kan een door de Soedanezen ondertekende verklaring voorleggen waarin zij erkennen de hele Belgische samenleving op grote schaal te hebben verarmd.

Volgens de (door de overheid gesubsidieerde) advocaat van de drie Soedanezen werd de verklaring onder druk verkregen. Een medewerker van de DVZ zou hen minutenlang zure opiniebijdragen van Bart De Wever hebben voorgelezen. Daarna zouden de migranten compleet gebroken zijn. ‘Ze zouden alles hebben ondertekend wat hen werd voorgelegd’, stelt de advocaat.

De betrokkenen zijn intussen naar hun thuisland gerepatrieerd. Regeringsbronnen maken zich sterk dat de transportkosten op de drie mannen zullen worden verhaald.