Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) is ontstemd over het wereldvreemde optreden van de jeugdrechter. 'Of het nu een boei of een kassei was, de intentie blijft dezelfde.' © VRT

Wereldvreemde rechter gooit kassei naar verdrinkende jongen: ‘Hier, een boei!’

Een rechter heeft in Vilvoorde een jongen proberen te redden van de verdrinkingsdood door een kassei te gooien. Burgemeester Hans Bonte vindt dat wereldvreemd: ‘Riep de jongen hulp? Of ‘Allahoe akbar’?’

Hans Bonte:
‘Als een rechter het verschil al niet meer hoort tussen radicaal geschreeuw en een noodkreet’

Wat doe je als een tiener van Syrische afkomst plots begint te schreeuwen? Dan loop je hard weg, je weet maar nooit. Maar wat als zo’n tiener ligt te schreeuwen in het Zeekanaal Brussel-Schelde? Dan gooi je toch een reddingsboei?

Dat vond ook Franstalig jeugdrechter Guillaume Verstockene (48), die in Vilvoorde langs het kanaal wandelde toen hij Adnan Habuba (16) opmerkte. Adnan lag te spartelen en te krijsen, dus begon rechter Verstockene aan een paaltje te sleuren waaraan een rood-wit, rond ding hing. Door al dat wrikken kwam er een kassei los. De magistraat greep de steen met beide handen vast en gooide hem in de richting van de jongeman. ‘Hier, een boei!’, riep Verstockene, en hij wandelde verder.

Perfect mediastormpje

‘Wereldvreemd!’, oordeelt Hans Bonte (sp.a). De burgemeester van Vilvoorde vindt het stuitend dat Verstockene de Syrische jongen zonder boe of ba te hulp schoot. ‘Heeft die rechter wel goed geluisterd? Riep Adnan om hulp? Of was het ‘Allahoe akbar’? Voor hetzelfde geld lag hij gewoon te radicaliseren’, stelt Bonte. ‘Als een rechter het verschil al niet meer hoort tussen radicaal geschreeuw en een noodkreet.’

Bonte betwist dat hij zich met zijn kritiek aansluit bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Ik wil niet zo ver gaan om rechters af te rekenen op een semantische kwestie. Of het nu een boei of een kassei was, de intentie blijft dezelfde.’

Hoe het de verdrinkende tiener uiteindelijk vergaan is, weet niemand. Plots ontstond er een perfect mediastormpje en is iedereen hem zo’n beetje uit het oog verloren.