Dit zijn aardappelen. Hoe moet je ze nou in godsnaam bereiden? Herwig Van Hove maakt het aanschouwelijk in simpele bewoordingen. © Jeremy Keith

Populairste boek onder de kerstboom: ‘Hoe moet ik nu godverdomme patatten koken?!’

Onder praktisch iedere kerstboom lag er een exemplaar van ‘Hoe moet ik nu godverdomme patatten koken?!’. Door allerlei voedingshypes weet de Vlaming niet meer wat hij moet aanvangen met een aardappel.

Herwig Van Hove legt bevattelijk uit hoe je een aardappel schilt en hem gaar kookt

Een aardappel, wat moet je ermee? Doordat de Vlaming vervreemd is van zijn ooit geliefkoosde patatten, belandde het kookboek Hoe moet ik nu godverdomme patatten koken?! van Herwig Van Hove massaal onder de kerstboom, zo blijkt uit cijfers van boekhandels en webwinkels.

We weten dankzij new age-kokkin Pascale Naessens allemaal hoe we een rauwe makreel met granaatappel en geroosterde sesamzaadjes fiksen. Hongeractivist Kris Verburgh heeft ons geleerd hoe we een boterham met gerookte zalm bereiden zonder boterham. Het is hip en trendy om je ribben door je vel te voelen prikken. Maar als we een bruingele knol in onze handen krijgen, keert onze maag en slaat de paniek toe. WAT. IS. DAT. DING?!

Verrassend

In Hoe moet ik nu godverdomme patatten koken?! legt Van Hove bevattelijk uit hoe je een aardappel schilt en hem gaar kookt. Ook kom je te weten hoe je er puree van maakt – zowaar door toevoeging van eieren en melk! Voor de gevorderden is er een recept voor aardappelen in de schil. Allemaal heel verrassend. Van Hove gebruikt geen moeilijke termen, maar scheldt de lezer wel regelmatig uit voor dommekloot en klungelaar.

‘Eet gerust de troep van Naessens en Verburgh, maar kook er een lekker patatje bij’, schrijft Van Hove in zijn voorwoord. ‘Je kunt beter sterven als gevulde gehaktbal dan als gespierde breinaald. Aan je herseninhoud zal het niets veranderen, die blijft even triestig. Als je godverdommenondemiljaardedju al niet weet hoe je patatten kookt?!’