Herwig Van Hove legt bevattelijk uit hoe je een aardappel schilt en hem gaar kookt
Een aardappel, wat moet je ermee? Doordat de Vlaming vervreemd is van zijn ooit geliefkoosde patatten, belandde het kookboek Hoe moet ik nu godverdomme patatten koken?! van Herwig Van Hove massaal onder de kerstboom, zo blijkt uit cijfers van boekhandels en webwinkels.
We weten dankzij new age-kokkin Pascale Naessens allemaal hoe we een rauwe makreel met granaatappel en geroosterde sesamzaadjes fiksen. Hongeractivist Kris Verburgh heeft ons geleerd hoe we een boterham met gerookte zalm bereiden zonder boterham. Het is hip en trendy om je ribben door je vel te voelen prikken. Maar als we een bruingele knol in onze handen krijgen, keert onze maag en slaat de paniek toe. WAT. IS. DAT. DING?!
Verrassend
In Hoe moet ik nu godverdomme patatten koken?! legt Van Hove bevattelijk uit hoe je een aardappel schilt en hem gaar kookt. Ook kom je te weten hoe je er puree van maakt – zowaar door toevoeging van eieren en melk! Voor de gevorderden is er een recept voor aardappelen in de schil. Allemaal heel verrassend. Van Hove gebruikt geen moeilijke termen, maar scheldt de lezer wel regelmatig uit voor dommekloot en klungelaar.
‘Eet gerust de troep van Naessens en Verburgh, maar kook er een lekker patatje bij’, schrijft Van Hove in zijn voorwoord. ‘Je kunt beter sterven als gevulde gehaktbal dan als gespierde breinaald. Aan je herseninhoud zal het niets veranderen, die blijft even triestig. Als je godverdommenondemiljaardedju al niet weet hoe je patatten kookt?!’