John Crombez reed een mooie race, maar koos in de finale de verkeerde pot om rond te draaien. Hij benadrukt dat het allemaal heel complex is.

Dramatische misser: John Crombez neemt verkeerde afslag en verliest WK rond de pot draaien

Hij lag in koppositie, de buit was zo goed als binnen, maar toen nam sp.a-voorzitter John Crombez een verkeerde afslag en verloor hij de pot uit het oog waar hij rond moest draaien.

John Crombez:
‘Tja, wat is er gebeurd? Het is complex, hé, ik kan alleen maar zeggen dat het complex is, ik ga daar geen slogans over afsteken’

Het zag er zo goed uit. Analisten waren het erover eens dat niemand John Crombez nog van de overwinning kon houden in het WK rond de pot draaien. In De Morgen prees commentator Yves Petry de rechtlijnige tactiek van Crombez om in steeds bredere cirkels rond de bewuste pot te draaien. De enige die John Crombez nog zou kunnen dwarsbomen, was John Crombez zelf.

En toen nam John Crombez een verkeerde afslag. Het WK zat er meteen op voor hem.

Meer duidelijkheid

‘Tja, wat is er gebeurd? Zegt u mij maar wat er gebeurd is, ik vind dat een hypothetische vraag’, beet Crombez van zich af. ‘Ik was stevig rond de pot aan het draaien, maar jullie journalisten zijn niet geïnteresseerd in mijn rondjes, enkel in de pot. Met betere media lag ik nu nog altijd op kop, maar één van uw collega’s wees mij op een andere pot, dus ja, wat is er dan gebeurd? Het is complex, hé, ik kan alleen maar zeggen dat het complex is, ik ga daar geen slogans over afsteken. We gaan daar later meer duidelijkheid over verschaffen. Ís er wel iets gebeurd? U zegt dat ik een verkeerde afslag heb genomen, maar ik heb me zeker niet vastgereden in de modder. Ik kan daar verder geen uitspraken over doen, we moeten ons concentreren op de dingen die de mensen misschien wel of misschien niet echt bezighouden. Wat die dingen dan zijn? Maar dat zijn verschillende complexe dingen, hé. Allemaal heel, héél complex.’

Enige troost voor Crombez is dat partijgenoot Dirk Van der Maelen als voorzitter van de commissie-Kazachgate nog een uitstekende kans maakt om het wereldkampioenschap rond de pot draaien te winnen.