Keulse vrouwen protesteren tegen aanranding. 'Ze hadden het evengoed als een compliment kunnen zien', zucht Fouad Fellaini.

Aanranders Keulen: ‘Geen verkrachting, gewoon nieuwjaarswens’

De mannen die tijdens oudejaarsnacht honderd vrouwen hebben betast in Keulen, ontkennen dat er sprake was van aanranding. 'We wensten hen gewoon een gelukkig nieuwjaar.'

‘We hebben helemaal niemand verkracht. Als zoiets tóch gebeurd is, was het per ongeluk‘, zegt Fouad Fellaini (33), die spreekt namens de honderden Noord-Afrikaanse mannen die op oudejaarsnacht de straten van Keulen onveilig maakten. ‘We hebben gewoon elke vrouw die passeerde zéér nadrukkelijk onze beste wensen overgemaakt.’

‘Het is maar wat je ‘betasting’ noemt’, zucht Fellaini. ‘Zodra je een Duitse vrouw dichter dan een armlengte benadert en je in je enthousiasme haar slipje van haar billen trekt, krijg je al het verwijt dat je haar aangerand hebt. Terwijl je haar gewoon een gelukkig jaar en goede gezondheid hebt gewenst. We waren nogal fysiek, ja, maar dat hadden die dames evengoed als een compliment kunnen opvatten in plaats van hysterisch te worden.’

Fellaini verwijt de media stereotypering. ‘Het is stigmatiserend om afgeschilderd te worden als verkrachter. Wij hebben die vrouwen geen kwaad willen doen’, zegt hij. ‘Je kunt je de vraag stellen wat verkrachting is. Volgens mij is dat een relatief begrip, in tegenstelling tot racisme.’

Fouad Fellaini:
‘Verkrachting is een relatief begrip, in tegenstelling tot racisme’

Het hele verhaal is opgeklopt, concludeert Fellaini. ‘Mensen hebben veel fantasie. Ze stellen zich meteen allerlei orgieën voor als een grote groep mannen één vrouw begint te bepotelen. Alsjeblief, zeg, waar is het fatsoen? Wij hebben ook onze rechten.’