Het Gentse verbod op sjaals van Club Brugge kan in heel Vlaanderen op bijval rekenen.

Verbod op Brugge-sjaals in heel Vlaanderen

In navolging van het Gentse stadsbestuur, heeft ook de Vlaamse regering beslist om een totaal verbod op uiterlijke kenmerken van Club Brugge in te voeren. ‘Hoog tijd’, vindt nagenoeg iedereen.

Club Brugge-supporters die zich zondag met een sjaal of een truitje van hun favoriete club laten zien in het centrum van Gent riskeren bestuurlijk aangehouden te worden. Dat staat al jaren in het burgemeestersbevel dat de veiligheid tijdens en vóór de match AA Gent-Club Brugge moet verzekeren. De maatregel kan op zoveel bijval rekenen dat de meeste gemeentebesturen hem willen overnemen.

‘Die blauw-zwarte sjaals zijn een doorn in het oog van elke estheet. Maar het echte probleem zijn de marginalen die de sjaals dragen’, zegt Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. ‘In mijn stad alleen al zijn er zeker tien à vijftien gevallen bekend bij de politie. Er is nood aan een gecoördineerde aanpak, want de problematiek overstijgt het gemeentelijk niveau.’

De Vlaamse regering lijkt gewonnen voor een algemeen decreet om Club Brugge volledig uit het straatbeeld te doen verdwijnen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois: ‘Met bepaalde bestuurders van Club Brugge heeft de Vlaamse regering een contract afgesloten, waardoor we met handen en voeten gebonden zijn aan elk waanzinnig plan dat die mensen tot willen uitvoering brengen. Maar in dit geval geeft zelfs de voorzitter van Club Brugge grif toe dat de supporters van zijn club nefast zijn voor het imago dat hij wil opbouwen. Hij was dus volmondig akkoord met het voorstel tot decreet zoals het nu op tafel ligt.’

De tekst daarvan luidt: ‘Personen die zich, op het gehele Vlaamse grondgebied, manifesteren als Club-supporters door hun kledij en/of gedrag, kunnen bestuurlijk aangehouden worden. Dit geldt tussen 8u en 24u op elke dag van de week.’ Alleen voor de thuiswedstrijden van Club Brugge wordt binnen een perimeter van 500 meter rond het stadion een uitzondering voorzien.

Hans Bonte:
‘Het echte probleem zijn de marginalen die de sjaals dragen’

‘En dan zijn we nog erg mild geweest, vind ik persoonlijk’, zegt Bourgeois.