De paus is niet gediend van een jihadistische cartoon over zijn moeder.

IS choqueert paus met cartoon over moeder

Het Vaticaan laat weten dat paus Franciscus veel zin heeft om de leider van Islamitische Staat een draai rond zijn oren te geven. Die laat een cartoon verschijnen die de spot drijft met de moeder van de paus.

De Heilige Stoel is niet gediend van een cartoon die in het volgende nummer van Jihadi Weekly zal staan. ‘We beschouwen dit als een zeer ernstige provocatie’, bevestigt Giacinto Berloco, de apostolische nuntius van het Vaticaan in België. ‘Met de kerk als instituut mag je lachen. We weten zelf ook dat al dat religieuze gedoe één groot achterlijk middeleeuws circus is. Niets is heilig voor ons, dat heeft de recente en minder recente geschiedenis al meermaals aangetoond. Maar van iemands moeder blijf je af.’

Paus Fransiscus zou te geëmotioneerd zijn om zelf te reageren. ‘In sommige kringen staat de paus misschien bekend als té progressief, maar hij is geen watje’, bezweert Berloco. ‘Als Franciscus naar het Midden-Oosten trekt, zal het niet zijn om zijn andere wang aan te bieden.’

Mehdi al-Nasser, hoofdredacteur van Jihadi Weekly, moet smakelijk lachen met de pauselijke verontwaardiging. ‘Het heeft lang geduurd, maar we hebben eindelijk iets gevonden om katholieken mee te choqueren’, grijnst de jihadist-tekenaar. ‘Gezien de profeet der christenen naar hartenlust afgebeeld mag worden – dan nog in niets meer dan een lendendoek – was het moeilijk om met iets écht beledigends op de proppen te komen. De katholieke leer zelf konden we al niet meer belachelijk maken, want dat is in het verleden al zo vaak gebeurd zonder dat er vergeldende koppen rolden.’

De redactie van Jihadi Weekly dankt Allah voor de inspiratie. ‘De valse kalief van de heidense honden heeft zelf zijn zwakke plek kenbaar gemaakt!’, kraait al-Nasser. ‘De sfeer op de redactie was uitbundig bij zoveel goddelijke voorzienigheid. We hebben zeker vijf flessen kinderchampagne gekraakt.’

Een domper is dat het weekblad vreest voor represailles. Daarom worden de kantoren van Jihadi Weekly strenger bewaakt. Grootkalief al-Baghdadi, de islamitische tegenhanger van de paus, heeft een menselijk schild van Jezidi’s laten installeren rond de redactie.

Pauselijke nuntius:
‘Franciscus is niet van plan zijn andere wang aan te bieden’

Onze redactie publiceert de cartoon niet omdat we geen lezers willen beledigen. Wij verontschuldigen ons al bij voorbaat tegenover fijngevoelige zielen die zich gekwetst voelen omdat we er tout court over schrijven. Het is trouwens een slechte grap. De moeder van de paus is reeds lang overleden en kan zichzelf niet meer verdedigen nu ze afgebeeld wordt met een paternoster in haar baloeftig gat. En moest die harige wrat op haar bil er echt bij? ‘Daarvoor dient de vrijheid van meningsuiting niet’, vindt ook het Vaticaan.