Een Belg heeft de geestige slogan 'Je suis Charlie' geclaimd als handelsmerk. Daarom is hij uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar.

Ondernemer van het Jaar nu al gevonden: Yanick ‘Je suis Charlie’ Uytterhaegen

Yanick Uytterhaegen, de man die bliksemsnel de slogan 'Je suis Charlie' liet registreren als handelsmerk, is door Unizo uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2015. 'Goede timing is cruciaal.'

Het jaar is nog lang, maar Unizo denkt niet dat iemand de stunt van Yanick Uytterhaegen nog zal overtreffen. Amper één dag nadat twee mannen de redactie van Charlie Hebdo hadden uitgemoord (omdat de oplossing van het kruiswoordraadsel niet was gepubliceerd), diende hij een aanvraag in om ‘Je suis Charlie’ te registreren als merknaam in de Benelux. ‘Vandaar dat we de award voor de Ondernemer van het Jaar al uitreiken in januari’, verkondigt Karel Van Eetvelt.

‘Vraag niet: hoe kan ik bijdragen tot de aanpak van het probleem, maar: hoe kan het probleem eventueel mijn zakken vullen?’, verklaart Uytterhaegen zijn eclatante succes. ‘Je moet trouw blijven aan je principes als je het wilt maken als zakenman.’

Van Eetvelt is blij dat een zelfstandige ondernemer ingaat tegen de stuitende hypocrisie van de politici na de moordaanslagen in Parijs. ‘Nu de politieke recuperatie op volle toeren draait, moeten de zelfstandigen hun duit in het zakje doen. Een goede timing is daarbij cruciaal’, weet de CEO van Unizo. ‘Enkel de besten hebben dat je-ne-sais-quoi om net op het gepaste moment op de kar te springen. Wij hopen dat de politiek mee zal lobbyen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) om een snelle afhandeling van de administratieve rompslomp te bewerkstelligen.’

Die politieke wil lijkt er te zijn. ‘Dit is een typisch voorbeeld van die oer-Vlaamse, immer voorwaarts gericht mentaliteit van de Vlaamse ondernemer’, zegt Philippe Muyters (NV-A), Vlaams minister van Economie. ‘We hebben meer mensen nodig die bereid zijn om een crisis om te buigen tot een positief verhaal.’

Willy Borsus (MR), minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo’s (en verder een nobele onbekende), treedt Muyters bij: ‘Deze man verpersoonlijkt de nieuwe waarden die de blauwe familie in dit land omarmt, zoals rücksichtlos opportunisme. Het is duidelijk dat we van hem nog veel kunnen leren.’

Uyyterhaegen zelf betreurt wel dat de aanslagen vlak ná de kerstperiode plaatsvonden. ‘Dat is wel spijtig, ja. De soldenperiode is net begonnen en dan liggen de winstmarges lager. Een aanslag in november ware beter geweest. Dan kon de Sint of de Kerstman het leuke speelgoed dat ik in gedachten heb nog uitdelen aan de kleinsten. Maar niet getreurd, met behulp van action figures in het Charlie-thema zal het voor ouders gemakkelijker zijn om de gebeurtenissen te duiden en uit te leggen in wat voor wereld hun kinderen opgroeien.’

Yanick Uyterhaegen betreurt wel dat aanslagen plaatsvonden aan begin van solden

Vandaag spant Uytterhaegen alvast een proces aan tegen een of ander Frans weekblad dat zijn handelsmerk prominent op de cover heeft geplaatst zonder zijn toestemming.