Vreedzame betogers schoppen de geplande rellen danig in de war.

Hevige rellen ontaarden in ordelijke betoging

De geplande gewelddadige rellen in Brussel zijn gisteren ontsierd door een massa ordelijke betogers. De relschoppers distantiëren zich unaniem van het vreedzaam protest.

Het zou een verwerpelijk staaltje brandstichting en vandalisme worden in onze hoofdstad. Althans, daar hadden de relstokers de weken voordien toe opgeroepen. Maar nog voor de rellen goed en wel waren begonnen, hadden zich een aantal rustige mensen afgescheurd en zich georganiseerd in een geweldloze en ordelijke betoging, die al snel in de hand gehouden bleef. Tientallen geparkeerde auto’s zijn ongemoeid gelaten, honderden kasseien zijn op hun plaats blijven liggen en duizenden agenten zijn met slechts een lichte bore-out uit het event gekomen.

De organisatoren van het amok benadrukken dat slechts een honderdduizendtal geëngageerde burgers betrokken waren bij de ordelijke betoging. ‘We doen er alles aan om het te vermijden, maar je kunt nooit helemaal uitsluiten dat er zich bij willekeurige geweldplegingen zo’n verwaarloosbare massa losscheurt die weigert deel te nemen aan zinloze vernielingen,’ aldus de Waalse metallo Sylvain le Malin.

Dikke Lu, een zware jongen uit Het Kot, wenst te benadrukken dat de betogers zich buiten de geïmproviseerde oorlogszone hadden begeven en niets te maken hadden met de organisatie van de rellen. ‘Bovendien hebben ook de ordediensten boter op hun hoofd: zij hebben duidelijk geprovoceerd door tot kalmte aan te manen!’

Onder de vreedzame betogers bevonden zich internationaal gesignaleerde neo-pacifisten, zoals Marc Leemans en Rudy De Leeuw. Volgens La Libre Belgique zijn zij geen onbekenden voor het gerecht, waar ze zich al vaker hebben moeten verantwoorden voor hun kalmerende ontmijning van rellen en revoluties.

De luie leefloontrekker Vettige Swa is vooral bezorgd om de berichtgeving hierover: ‘Ik hoop dat ons krachtig terreursignaal nu niet overschaduwd wordt door de beelden van geweldloze meningsuiting. Dat is typisch voor de genuanceerde media van vandaag. Zij focussen altijd maar op het constructieve nieuws, waardoor de negatieve boodschap van onze misdrijven verloren gaat. En dat is koren op de molen van de gematigden!’

‘Je kunt helaas nooit helemaal uitsluiten dat enkele kalme mensen weigeren deel te nemen aan zinloze vernielingen’

Tegenstanders van het gewelddadig gespuis grijpen intussen de beelden van de vreedzame manifestatie aan om de leiders van de revolte in diskrediet te brengen. ‘Het zijn allemaal vuile opportunisten’, klinkt het op het lezersforum van tijd.be. ‘Op tv oproer komen kraaien, maar als het erop aan komt steken ze hun kop in het zand en weigeren verantwoordelijkheid te nemen. Wie zal voor de kosten van al die rustige betogers opdraaien? Dan hoor je de aanstokers van de rellen plots niet meer, he! Ze moesten ze de rest van hun leven blootstellen aan rationele argumenten! Dat zal ze leren!’