Poetin was opgetogen nadat hij even kon praten met Verhaeghe.

Poetin onder vuur na WK-onderonsje met betonboer Bart Verhaeghe

Russisch president Vladimir Poetin staat in eigen land fel onder vuur nadat hij publiekelijk de hand heeft geschud van de maffieuze Belgische bouwondernemer Bart Verhaeghe.

Opmerkelijk beeld tijdens de WK-finale: Vladimir Poetin haast zich in de eretribune van het Maracanã-stadion naar het zitje van de dubieuze betonboer Bart Verhaeghe om hem geestdriftig de hand te schudden.

De Club Brugge-voorzitter kijkt enigszins verveeld weg, maar de Russische leider klemt zijn hand en houdt hem enige seconden aan de praat, alvorens zichtbaar opgetogen weer plaats te nemen naast Sepp Blatter en Angela Merkel.

In Rusland wordt nu druk gespeculeerd over wat de president te bespreken had met een niet onbesproken betonboer uit België met een twijfelachtige reputatie. Tegen Verhaeghe lopen immers klachten wegens geweldpleging, belastingontduiking en despotisme, aantijgingen die men in Rusland bijzonder ernstig neemt.

In de Doema gingen stemmen op om Poetin in een parlementaire onderzoekscommissie verantwoording te laten afleggen over het waarom van zijn onderhoud, maar een meerderheid werd daarvoor voorlopig niet gevonden.

Russisch parlementslid Roman Choedjakov meent alleszins wel dat het imago van zijn land werd besmeurd. ‘De president zou beter moeten weten dan handjes te gaan schudden met halve criminelen. Hij moet zich te allen tijde bewust zijn van zijn rol als vertegenwoordiger van de democratische Russische Federatie. En omgang met figuren als die Verhaeghe is daarbij compleet uit den boze.’

Economen menen dat het onderhoud vermoedelijk betrekking had op de aanleg van een rechtstreekse betonpijplijn vanuit Rusland naar Vilvoorde, waardoor projecten als Uplace en het nieuw stadion van Club Brugge sneller en goedkoper zouden kunnen worden gerealiseerd.

Roman Choedjakov:
‘De president zou beter moeten weten dan handjes schudden met criminelen’

Het geval roept nare herinneringen op aan de Belgische leider Yves Leterme, die in 2008 de hand ging schudden van de maffieuze Russische Kazak Igor Makarov, hetgeen hem in de Vlaamse pers op felle kritiek kwam te staan.