Jan Verheyen: 'Mensen die de filmpjes bekritiseren zijn allicht ook dezelfden die kijken naar overgesubsidieerde arthouse-films.'

Jan Verheyen regisseerde N-VA-spotjes

Jan Verheyen geeft toe dat hij de regisseur is van de controversiële verkiezingsspotjes van de N-VA. Prominente filmcritici meenden vóór zijn onthulling al zijn kenmerkende stijl herkend te hebben.

Jan Verheyen zegt dat hij zich nergens voor hoeft te schamen. ‘Bij de N-VA zochten ze een professionele toets. De tijd dat politici hun eigen filmpjes in elkaar boksten met alle gevolgen vandien, was voor hen duidelijk voorbij. Bovendien stonden de boodschappen me wel aan. En ik heb altijd respect gehad voor een breed, volks publiek.’

De kritiek op zijn werk stoort hem. ‘Dat niet iedereen er blij mee zou zijn, wist ik op voorhand. Maar het is weer typisch voor een elitair segment van de samenleving om de stemmen van gewone mensen weg te zetten als onnozel. Het is allicht hetzelfde volk dat graag gaat kijken naar overgesubsidieerde arthouse-films.’

Filmcriticus Danny Van Kessel was één van de eersten die in de stijl van de N-VA-filmpjes de toets van Verheyen herkende. ‘Die ongemakkelijke mix van Algemeen Nederlands en regiolect was al meteen een duidelijk signaal.’

Van Kessels collega Vincent Appelmans valt hem bij. ‘Je ziet het ook aan de regie en de belichting: klassiek, competent, maar een beetje braaf.’ Beide filmcritici werden enkel nog in hun overtuigingen gesterkt door de houterig gebrachte teksten en de populistische thema’s.

Nogmaals Verheyen: ‘Mijn idee is altijd om midden in het leven te gaan staan met de film. Dat heb ik deze keer niet anders aangepakt, en qua stijl past dat helemaal bij de thema’s die de N-VA aankaart.’

Alleszins geeft de N-VA andere partijen het nakijken met haar moderne aanpak. Denken zij ook aan een vergelijkbare zet? Op de partijsecretariaten is het stil, maar regisseur Michael Roskam geeft toe dat hij al benaderd is door een politieke partij. ‘Groen is eens komen polsen, ja,’ lacht hij, ‘omdat ze dachten dat een regisseur die iets doet over de hormonenmaffia wel één van hen moest zijn. Maar ze wilden dat ik het gratis deed. Dat dus niet.’

Jan Verheyen:
‘Ik heb altijd respect gehad voor een breed, volks publiek’

De 25 filmpjes van Verheyen staan allemaal op de website van de N-VA, en zijn voor Vlaamse YouTube-gebruikers ook af en toe te zien als reclamespots.