Tom Boonen is betrapt op DNA. 'Het is echter nog niet gezegd dat het om lichaamsvreemd DNA gaat.'

DNA gevonden in lichaam Tom Boonen

Bij een test buiten competitie is bij Tom Boonen DNA gevonden. De populaire wielrenner weet niet hoe het genetisch materiaal in zijn lichaam terechtgekomen is. Mogelijk worden nog meer renners betrapt.

Het Wereldantidoping-agentschap (Wada) heeft bekend gemaakt dat Tom Boonen positief getest heeft op de aanwezigheid van DNA. Tom Boonen heeft een tegenexpertise aangevraagd. ‘Iemand moet DNA in mijn eten hebben gedaan’, vermoedt het troetelkind van de Vlaamse wielerwereld.

‘Vermoedelijk rijden renners al decennia rond met DNA in hun lijf’, zegt dopingexpert Hans Vandeweghe. ‘Pas onlangs zijn er betrouwbare technieken ontwikkeld om de molecule op te sporen.’

DNA staat voor desoxyribonucleïnezuur, een mengeling van de werkzame stoffen adenine, thymine, guanine en cytosine. Het is nauw verwant aan RNA, dat qua chemische structuur goed lijkt op DNA. Alleen bevat RNA uracil in plaats van thymine.

Tom Boonen:
‘Iemand moet DNA in mijn eten hebben gedaan’

Zowel uracil als thymine komt voor als wit kristallijn poeder. Uracil is echter slecht oplosbaar in water’, licht Vandeweghe toe. ‘Boonen heeft natuurlijk ervaring met wit kristallijn poeder.’

Yvan Van Mol, de ploegdokter van Omega Pharma-QuickStep, heeft er geen idee van hoe de nucleïnezuren in het lichaam van Boonen zijn beland. ‘Als ik renners epo, groeihormoon of testosteron toedien, weet ik vanwaar die producten komen, namelijk uit mijn dokterstas. Maar nu sta ik voor een raadsel. Mogelijk heeft Tom een vervuild preparaat geslikt. Het is ook nog niet gezegd dat het om lichaamsvreemd DNA gaat.’

Van DNA is niet bekend of het prestatiebevorderend is. Mogelijk maskeert het wel de aanwezigheid van andere stoffen, maar wie zal zeggen wélke stoffen? Sommige experts beweren stellige dat succesvolle sporters door hun DNA een oneerlijk voordeel hebben tegenover concurrenten die genetisch materiaal van lagere kwaliteit hebben. ‘Maar moet DNA daarom verboden worden? Dat weet ik nog zo niet’, werpt Vandeweghe op. ‘De eerste renner die de Tour de France uitrijdt zonder DNA moet ik nog tegenkomen.’