Gwendolyn Rutten spreekt van competitievervalsing wanneer grote partijen sterspelers komen wegkopen bij kleinere partijen.

Open Vld beperkt transferperiode politici

Open Vld eist strengere regels voor politieke overloperij. In de toekomst zouden overlopers enkel nog tijdens het zomerreces van partij kunnen switchen, mits er een transfersom betaald wordt.

Het zit de Vlaamse liberalen hoog dat Annick De Ridder haar partij midden in het politieke seizoen in de steek heeft gelaten voor de N-VA. Daarom eist de Open Vld een hervorming van de regels op politieke transfers.

‘Overstappen naar een andere equipe terwijl de electorale competitie al zo ver gevorderd is, komt neer op kiezersbedrog en competitievervalsing’, zegt voorzitter Gwendolyn Rutten. ‘Net nu we opnieuw uit de degradatiezone aan het opklimmen waren, komen de grote partijen onze beste spelers gek maken met geld en mooie beloftes. Als partij met een beperkt budget staan we compleet machteloos.’

Kleinere partijen die jeugdige politici de knepen van het vak leren moeten een opleidingsvergoeding kunnen claimen, vindt Open Vld. ‘Annick De Ridder heeft haar spelinzicht en haar technische bagage grotendeels bij ons opgedaan’, zegt Rutten. ‘Het zou fair zijn mocht de N-VA ons daarvoor een compensatie uitbetalen.’

Met de transfer van De Ridder was naar verluidt een bedrag van om en bij de 2 miljoen euro gemoeid. Dat geld vloeit in de eerste plaats terug naar de betrokken politica en haar makelaar. De Open Vld ziet daar geen cent van.

Ook eist Rutten dat politici enkel nog tijdens afgebakende transferperiodes van politieke overtuiging kunnen veranderen. Dat moet vermijden dat grote clubs die een dipje kennen in de peilingen alsnog kampioen spelen na enkele dure transfers. ‘Die tactiek maakt het hele politieke systeem totaal ongeloofwaardig’, zegt Rutten. ‘De logische periode om van ideologie te wijzigen lijkt ons het zomerreces te zijn, waarin er toch niets gebeurt.’

Gwendolyn Rutten:
‘De grote partijen komen onze beste spelers gek maken met geld en mooie beloftes’

Annick De Ridder zelf weet voorlopig nog niet wat ze moet vinden van het voorstel van haar vorige partij. ‘Mijn mening daarover zal worden gevormd op het volgende partijbestuur van de N-VA in Antwerpen, dat is zo doorgesproken bij de ondertekening van mijn contract’, stelt Antwerpse flankspeelster.