De N-VA heeft een sjofele giraf gepost als profielfoto.

N-VA plaatst giraf door verkeerd antwoord

De Nieuw-Vlaamse Alliantie moet drie dagen lang een foto van een giraf op haar Facebookpagina plaatsen. De partij had een verkeerd antwoord gegeven op het raadsel: wat vangen we aan met Brussel?

De profielfoto van de N-VA toont niet langer de fiere Vlaamse leeuw, maar een ietwat sullige babygiraf. ‘Oeps, verkeerd antwoord gegeven’, zegt een bijbehorende statusupdate.

De partij had zich gewaagd aan een raadsel dat razend populair is op Facebook. De opgave luidt als volgt: ‘Op een dag zijn er drie gewesten, evenveel gemeenschappen en één koning. Dan luidt onverwacht de alarmbelprocedure over Brussel. Je hebt in je ladekast de grendelgrondwet en de doos van Pandora liggen. Wat doe je?’

N-VA dacht het slimste jongetje van de kas te zijn met een uitgebreide gok. ‘Brussel verdwijnt als aparte entiteit en krijgt een apart statuut. Het Gewest, de gemeenten, OCMW’s en politiezones gaan op in de Regio Brussel-Hoofdstad. Die krijgt districten naar Antwerpse voorbeeld. Elke ambtenaar moet tweetalig zijn, of minstens Nederlands kunnen’, antwoordde de partij. ‘Burgers die in Brussel wonen, moeten kiezen of ze Vlaming of Waal zijn. Op die keuze kunnen ze niet terugkomen.’

Omdat dat niet het juiste antwoord blijkt te zijn op het – toegegeven, zeer moeilijke – raadsel, moet de partij thans een giraf als profielfoto gebruiken. ‘We hadden er nochtans goed over nagedacht’, beweren de Vlaams-nationalisten. ‘Bart De Wever was ervan overtuigd dat hij geen ongelijk kon hebben.’

In het verleden hebben ook de PS, sp.a, MR, Open Vld, cdH, CD&V, Ecolo en Groen allemaal een verkeerd antwoord gegeven. Enkel het Vlaams Belang heeft nooit een antwoord geformuleerd op het raadsel. ‘Te gewaagd’, vindt voorman Filip Dewinter. ‘Om diezelfde reden zal ik mij nooit laten vangen aan een IQ-test.’

N-VA:
‘Bart De Wever was ervan overtuigd dat hij geen ongelijk kon hebben’

Op Twitter circuleren ondertussen vele waarschuwingen dat het vraagstuk Brussel schadelijk zou zijn voor het land. ‘Het is inderdaad beter het vraagstuk onbeantwoord te laten’, weet Europees president Herman Van Rompuy. ‘Van niets gebaren is het veiligst.’