Johan Museeuw is opnieuw de laatste Belgische wereldkampioen. 'Het is niet makkelijk om bescheiden te blijven.'

Monaco eist wereldtitel Boonen en Gilbert op

Als het van Monaco afhangt, komt er achter de naam van Gilbert en Boonen op de erelijst van het WK een Monegaskisch vlaggetje te staan. Museeuw wordt zo weer de laatste Belgische wereldkampioen.

In de nasleep van het wereldkampioenschap wielrennen van afgelopen zondag is bekend geraakt dat het prinsdom Monaco de ambitie heeft om op het internationale wielertoneel hoge ogen te gooien. Daarvoor kan de ministaat niet rekenen op de inheemse bevolking, want die is schaars en is verlekkerd op champagne en oesters in plaats van dorstlessers en droge pasta. Doordat Monegasken zich veeleer verplaatsen met een luxueuze bolide dan met een fiets, past Monaco een juridische kunstgreep toe. Het prinsdom eist de wereldtitels op van alle buitenlandse wielrenners die in Monaco wonen en zich te goed hebben gedaan aan allerhande belastingvoordelen.

‘Monaco heeft noch een grote sporttraditie, noch een grote sportgeschiedenis’, stelde soeverein vorst van Monaco Albert II. ‘Daarom moeten we die kunstmatig creëren. In het voetbal lijkt dat aardig te lukken, nu richten we onze pijlen op het wielrennen.’

Daarbij lopen enkele Belgische Wereldbekerwinnaars in de kijker. ‘Tom Boonen heeft in het verleden jarenlang genoten van onze fiscale gunsttarieven. De lucratieve contracten die hij kon versieren, bleven lucratief door zich in Monaco te komen vestigen. En Philippe Gilbert verblijft hier nog altijd. Het recupereren van hun wereldtitels om Monaco als sportland op de kaart te zetten is het minste wat we ze kunnen vragen’, vindt Albert II.

‘Leeuw van Vlaanderen’ Johan Museeuw wordt zo weer de laatste Belgische wereldkampioen. ‘Een onverschrokken flandrien die gewoon op macht zijn tegenstanders één voor één afmat’, typeert wielercommentator Michel Wuyts Museeuw. ‘Eerlijker wordt koers niet. Hij probeerde altijd in een zo goed mogelijke conditie aan de start van een koers te verschijnen en respecteerde altijd de wetten van de dan heersende wielercultuur. Zoiets dwingt respect af. Ik roep zeventien jaar na datum soms nog altijd “Johan Museeuw is wereldkampioen!” door de living.’

Johan Museeuw:
‘Ook Monaco overwogen, maar telefoons naar veearts waren te duur’

‘Het is niet makkelijk om bescheiden te blijven’, piept Museeuw. ‘Er zijn weinigen die niet aan de verleiding konden weerstaan om te verhuizen naar Monaco. Maar eens komt die boemerang toch in je gezicht. Ik wil het niet goedpraten, maar Gilbert en Boonen doen maar wat de rest doen. Zelfs de grote kampioen Johan Museeuw heeft het zoals iedereen van zijn generatie wel eens geprobeerd om zich te vestigen in Monaco. Maar dat was enkel aan het eind van mijn carrière en langer dan een week heeft het in mijn geval ook niet geduurd. De telefoonrekening met mijn veearts liep te hoog op, waardoor het voordeliger bleek om in België te blijven wonen.’