Kris Peeters spreekt van de zwakste oppositie in jaren. 'De klad zit erin, er is geen enkele samenhang.'

‘Oppositie mist samenhang en toekomstvisie’

De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a hebben vanmiddag de oppositie op de korrel genomen. Volgens minister-president Kris Peeters is de minderheid duidelijk al in lopende zaken.

‘Ik snap waarom sommige fractieleiders liever voorzitter van een universiteit worden’, sneerde Kris Peeters (CD&V). ‘Hier krijgen ze door het prutswerk van hun fractieleden hun bedje niet gespreid.’

In het Vlaams Parlement spaarden leden van de meerderheid hun kritiek niet. Minister van Limburg Ingrid Lieten (sp.a) sprak van de zwakste oppositie in jaren. Dat heeft volgens haar te maken met de verdeeldheid binnen de minderheidspartijen. ‘Zij schuiven de belangrijke dossiers voor zich uit en geraken het nergens over eens’, klaagt Lieten. ‘Het zijn sentimentele karikaturen die bij het minste hysterisch gaan janken.’

‘Een ruziemakende bende kinderen’, spotte minister van Rekenkunde Philippe Muyters (N-VA). ‘Het is waar: de smeerlappen en lullo’s zitten in de regering, de oppositie telt slechts makke keffertjes zonder fantasie.’

‘De oppositie is duidelijk al in lopende zaken’, vulde Kris Peeters aan, daarbij sardonisch grijnzend. ‘Ze mist samenhang en toekomstvisie. De klad zit erin. Ik ben eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld, ik had meer verwacht van jullie. Vlaams Belang en Open Vld lopen elkaar voor de voeten, Groen en LDD zijn piepende muisjes onder mijn geföhnde pletwals. Dat de meerderheid het al eens onderling oneens is, geeft de indruk dat de oppositie niet sterk genoeg is om zelf voor twist te zorgen.’

Peeters gaf toe dat zijn regering geen enkel groot infrastructuurproject in de steigers heeft gekregen, ‘maar van de oppositie kan hetzelfde worden gezegd, dus staan we quitte’.

Kris Peeters:
‘Groen en LDD zijn piepende muisjes onder mijn geföhnde pletwals’

Bart Tommelein (Open Vld) counterde die kritiek door te verwijzen naar een onbeduidend voorvalletje in zijn thuisstad Oostende. Ook Vlaams Belang stak zijn kop in het zand en wees elke verantwoordelijkheid af. Later op de dag mogen Groen en LDD zich nog verweren tegen de snoeiharde kritiek, maar niemand die daar nog op zit te wachten.