Een tajine met kip, gekonfijt fruit en honing: af te raden kost.

Onkelinx raadt zoete Marokkaanse keuken af

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wijst op de gevaren van Marokkaanse gerechten, die te zoet en te vettig zijn. 'Mensen moeten zich onveilig voelen als ze een tajine zien', zegt zij.

Bij Marokkanen denken we vooral aan pezige criminelen die we het liefst opsluiten in hun land van herkomst. Al te vaak wordt echter vergeten dat de Marokkaanse keuken veel meer doden op haar geweten heeft dan het Marokkaanse misdaadmilieu. Gerechten uit het Maghrebijnse land bevatten te veel suiker en vet en vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.

‘In de Marokkaanse keuken staat geen maat op het gebruik van suiker. Het vettigste stuk lamsschenkel vinden ze het best’, weet Laurette Onkelinx. ‘Het is beter dergelijke calorierijke bereidingen te vermijden. Alleen zo kunnen we het risico op hart- en vaatziekten echt verlagen.’

Onkelinx zit binnenkort samen met de Marokkaanse gemeenschap. Zij hoopt hen ertoe te kunnen bewegen eeuwenoude recepten zo aan te passen dat zij voldoen aan de moderne opvattingen over gezonde voeding. ‘Dat Marokkanen onze seculiere wetten en westerse vrijheden afwijzen, is geen punt, maar als het gaat over volksgezondheid, moeten ze in de pas leren lopen’, stelt de minister ferm. ‘De Arabische keuken in het algemeen doorbreekt de principes van een evenwichtig eetpatroon. Iemand die enkel halal eet, ziet weinig variatie op zijn bord en loopt een veel groter risico op dichtgeslibde aders en hartfalen. De Profeet was duidelijk geen diëtist.’

Het is Onkelinx een doorn in het oog dat gewone Belgen door de migratie en de globalisering steeds vaker in aanraking komen met Marokkaanse gerechten. ‘Belgen halen hun neus op voor alle aspecten van de Marokkaanse cultuur, onder andere wegens de storende aanwezigheid van islamitische elementen, maar als het is om langzaam gegaarde tajineschotels binnen te spelen, zijn ze opeens wel verdraagzaam en ruimdenkend’, klaagt Onkelinx. ‘Terwijl het net dát aspect is van de Marokkaanse cultuur dat we moeten bannen. Mensen moeten zich onveilig voelen als ze een tajine zien.’

Het kabinet Volksgezondheid hoopt dat imams een fatwa zullen uitspreken over suiker en vet. ‘En ook graag over kaneel, want Marokkaanse chef zijn daar veel te gul mee’, zucht Onkelinx.

De Marokkaanse gemeenschap is niet gediend van Onkelinx’ culinaire bemoeienissen en verwijt haar dat zij de Algerijnse keuken wil voortrekken, die beroemd is wegens het veelvuldig gebruik van gekonfijt zand. De moeder van Onkelinx is een Française met Algerijnse roots, en vandaar de verdachtmakingen.

Laurette Onkelinx:
‘Als het is om tajineschotels binnen te spelen, zijn Belgen opeens wel verdraagzaam’

‘De minister moet haar onmacht niet op ons projecteren’, bromt chef-kok Abdelkader Belliraj. ‘Dat het biefstukkensocialisme niet aanslaat bij Belgische Marokkanen, is niet onze schuld. Belgische chefs moeten maar eens leren hoe ze een lap vlees smaakvol kunnen bereiden zonder alles te overgieten met kant-en-klare sausjes uit de groothandel.’