Iedereen is het erover eens: kinderwagens zijn een pest. Ook skateboards en rolstoelen belemmeren de vlotte doorgang.

Ribbelstroken op trottoir tegen kinderwagens

Om de hinder tegen te gaan die kinderwagens veroorzaken op voetpaden zal de Vlaamse overheid investeren in de aanleg van ribbelstroken in de belangrijkste winkelstraten van Gent en Antwerpen.

In steeds meer winkelstraten komen vrouwen en zelfs mannen met hun kinderwagen of buggy winkelende voetgangers hinderen. Dat prille ouders rondslenteren met hun baby is nefast voor de vlotte doorgang. De Vlaamse overheid heeft berekend dat er op koopjesdagen en in de kerstperiode gemiddeld tot 7 procent minder wordt gespendeerd als er veel kinderwagens op straat komen.

‘Terwijl het vroeger nog ging om een smalle driewieler, zien we nu tweezits en extra brede kinderwagens opduiken’, stelt Vlaams minister van Economie Kris Peeters (CD&V). ‘Voor heel wat gezinnen is de stad blijkbaar het doel van een daguitstap geworden, in plaats van een functionele plaats waar men zijn koopjes doet. Dat willen we tegengaan.’

De ribbelstroken viseren niet enkel mensen met kinderen, van wie de egoïstische inborst algemeen bekend is. Ook ander rollend materieel wil men dringend van het trottoir zien verdwijnen. ‘Rolstoelen en skateboards zorgen eveneens voor opstoppingen en levensgevaarlijke situaties. Mensen beseffen vaak niet dat ze normale voetgangers op de rijweg dwingen. Zeker op smalle trottoirs is dat een groot probleem. Een trottoir is een voetpad, geen rolpad’, benadrukt Peeters. ‘De gewone weggebruiker mag niet het slachtoffer worden van het onaangepaste, antisociale gedrag van enkelingen.’

Na een testproject op het fietspad langs de Schelde tussen Zwijnaarde en Gavere zal het Vlaams Gewest in de verkeersvrije winkelstraten Lange Munt (Gent) en Jan Blomstraat (Antwerpen) ribbelstroken aanleggen om rollende weggebruikers af te schrikken. ‘Het is de bedoeling om dit project zo snel mogelijk uit te breiden naar meer straten in de Vlaamse centrumsteden’, aldus de minister-president.

Kris Peeters:
‘Een trottoir is een voetpad, geen rolpad’

Wie toch een kinderwagen of rolwagen over de ribbelstroken duwt, kan de veiligheid van de inzittende ernstig in gevaar brengen. ‘Technisch is het misschien mogelijk, maar ik zou het niemand aanraden. Wie zich voortaan op drukke plaatsen wil begeven, moet voldoende mobiel, valide en volwassen zijn’, stelt Peeters.

Voor 2014 werkt de Vlaamse regering aan een regeling om nog meer mensen te ontmoedigen om zich om andere redenen dan economische te verplaatsen.