Gwendolyn Rutten hoopt dat ze de koers van de partij makkelijker kan wijzigen zonder parlementaire vertegenwoordigers.

Rutten pleit voor kiesdrempel op 10 procent

Open Vld wil de kiesdrempel optrekken naar 10 procent. 'We moeten de lat hoog durven leggen', vindt voorzitter Gwendolyn Rutten. De andere partijen zien hun favoriete boksbal niet graag vertrekken.

Open Vld bevindt zich in vrije val en hoopt het tij te keren door de kiesdrempel te verhogen van 5 naar 10 procent. ‘Het is een zaak van omgekeerde psychologie. Een brede volkspartij moet tegen de massa in kunnen gaan’, vindt Gwendolyn Rutten.

‘De kans bestaat dat we bij de verkiezingen van 2014 níét onder de kiesdrempel van 5 procent duiken’, meldt Rutten. ‘De laatste prognoses wijzen alleszins in die richting. Daarom dienen we een wetsvoorstel in om de kiesdrempel op 10 procent te leggen. Je moet de lat hoog durven leggen voor jezelf.’

Snoeien om te groeien is de enige tactiek om Open Vld van de ondergang te redden, stelt Rutten. ‘We zijn een liberale partij, snoeien is ons motto. Als we er te lang mee wachten, valt er straks helemaal niets meer te snoeien. Het is de enige manier om onze partij uit het moeras te trekken. Fatsoenlijk regeren lukt ons niet en oppositie voeren nog minder. Door onder de kiesdrempel te duiken, zullen we minder op de voorgrond komen. Dat is goed voor onze geloofwaardigheid. Onze mandatarissen kunnen minder blunders begaan en als partij moeten we niet langer het onderspit delven.’

Rutten verwacht dat het een leerrijke ervaring wordt om de partij te leiden zonder verkozen parlementsleden. ‘Dat zal het makkelijker maken om de koers te wijzigen. ‘Dan kunnen we oefenen in eenduidige communicatie. We hopen dat de mensen ons geschipper uit het verleden dan vergeten en heimwee krijgen naar de begrotingsputten van Verhofstadt, de animositeit tussen Jean-Marie Dedecker en Karel De Gucht en het toupetje van Rik Daems.’

Het voorstel kan voorlopig op niet veel bijval rekenen. Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, reageerde al ontgoocheld. ‘Wat moet ik doen als mijn favoriete boksbal helemaal leegloopt? Open Vld heeft onze partij slapend rijk gemaakt. Ik ben hen daar dankbaar voor en ik zal er alles aan doen om hen ervan te overtuigen dat een zieltogende liberale partij het beste is voor de Vlaming.’

Gwendolyn Rutten:
‘Snoeien om te groeien is de enige tactiek om Open Vld van de ondergang te redden’

Ook andere partijen zijn niet gelukkig met de tactisch zet van Rutten. ‘Het is plat opportunisme. Als Open Vld de verkiezingen verliest – en dat zal ze –, zal ze zeggen dat ze verslagen is door de kiesdrempel. Terwijl het toch wel de PS is die haar iedere dag opnieuw vernedert’, merkt Paul Magnette (PS) op.