Bart De Wever slaat het aanbod af om op een LDD-lijst te gaan staan. 'Maar zeg nooit nooit nooit.'

Bart De Wever trekt zelfstandig naar de kiezer

Bart De Wever trekt bij de volgende verkiezingen zelfstandig naar de kiezer. Dat hij op een LDD-lijst zou staan wordt uitgesloten. Dat de kiesdrempel halen moeilijk wordt, beseft De Wever zelf ook.

Volgens geruchten zou Bart De Wever gesprekken met Jean-Marie Dedecker hebben gevoerd om een overstap te maken naar LDD. Zo heeft De Wever de zekerheid dat hij in een partij zit die electoraal succesvol is en hij zo nog politiek relevant is na 2014. Dedecker had zich immers eerder al laten ontvallen dat hij met iedereen die rechts, liberaal en grofgebekt is, wilde samenwerken.

‘Ik zal bij de belangrijke verkiezingen in 2014 niet op een LDD-lijst te vinden zijn’, drukt Bart De Wever alle geruchten de kop in. ‘Zeg nooit nooit nooit. Daarmee voed je de speculaties en beginnen journalisten allerlei verhaaltjes te verzinnen waar niks van waar is.’

Jean-Marie Dedecker:
‘Bart heeft politiek talent, maar een stemmenkanon zoals ik zal hij nooit worden’

De Wever laat in het midden of hij opnieuw onder de naam N-VA naar de kiezer zal trekken. ‘Iedereen weet ondertussen dat N-VA veeleer een pseudoniem is voor ‘Bart De Wever’ dan een werkelijke partij. Ik moet alles zelf doen en ben het manusje-van-alles. Voorzitter zijn, in de bres springen voor gouverneurs die niet kunnen communiceren en de burgemeester van Antwerpen op de vingers tikken. Mijn zogezegde partijleden proberen in mijn slipstream een mooi postje te bemachtigen terwijl ze zelf liggen te lummelen. Ik ben dat beu.’

‘Een gemiste kans voor De Wever’, vindt Jean-Marie Dedecker. ‘Ik had hem nochtans een uniek aanbod gedaan om met mij in zee te gaan. Zo kreeg hij de gelegenheid om op politiek vlak eindelijk eens een rol van betekenis te spelen. Bart heeft politiek talent, maar een stemmenkanon zoals ik zal hij nooit worden. Zijn huidige kiesvereniging N-VA beschikt over heel wat potentie, maar al haar potentiële kiezers zitten logischerwijs bij LDD. Nu blijft hij een figurantenrol spelen.’