De démarche van Sagan kan niet op de goedkeuring rekenen van monseigneur Vangheluwe: 'Machtsmisbruik!'

Kerk noemt excuses Sagan ‘ongeloofwaardig’

De katholieke kerk vindt de excuses van wielrenner Peter Sagan hoogst ongeloofwaardig. Na de Ronde van Vlaanderen had de Slowaakse wonderboy zich vergrepen aan de bips van een bloemenmeisje.

Nadat iedereen uitvoerig zijn gedacht heeft gezegd, acht nu ook de katholieke kerk de tijd rijp om verontwaardigd te reageren op het manoeuvre van Peter Sagan.

‘Terwijl iedereen erop stond te kijken werd een jonge deerne net niet verkracht‘, constateert Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge, vanuit zijn buitenverblijf in Frankrijk. ‘Sagan heeft zijn machtspositie misbruikt. Niet alleen randt de gelauwerde wielrenner onschuldige jongedames aan, hij minimaliseert en vergoelijkt zijn daden. Zo ontstaat een foute perceptie. Een simpel excuus volstaat niet.’

Sagan had beweerd dat het slechts om een kwajongensstreek ging, maar met die uitleg neemt de kerk geen genoegen. Daarop toonde de wielrenner berouw in een videoboodschap, maar nog is de woede niet gestild.

‘Er moet hem een zware straf worden opgelegd’, vindt de West-Vlaamse kardinaal Godfried Danneels. ‘De hele wielerwereld is schuldig, het grote zwijgen blijft intact. Wielercommentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer doen Sagans escapades af als iets onschuldigs. Hoewel dit een zaak is voor het gerecht, tracht men het dossier moedwillig in de doofpot te steken.’

De Brugse ervaringsdeskundige Pol Van Den Driessche toont meer clementie voor Sagan. ‘We moeten ons hoeden voor een onmenselijke lynchpartij. Natuurlijk was zijn actie niet erg slim, hij had meer discretie aan de dag kunnen leggen’, meent Van Den Driessche. ‘Hij is nog jong en onervaren en moet nog veel leren, bijvoorbeeld dat de Spaanse Inquisitie altijd en overal op de loer ligt.’

Roger Vangheluwe:
‘Peter Sagan randt onschuldige jongedames aan en minimaliseert zijn daden’

‘Door Sagans bovenmenselijke wielerprestaties vergeten we al te vaak dat ook hij een mens van vlees en bloed is’, legt wielerjournalist Karl Vannieuwkerke uit. ‘Van de kerk had ik meer vergevingsgezindheid verwacht. Blijkbaar hebben onze kijkers inzake seksualiteit meer gezond verstand dan celibataire geestelijken. Kijk naar Vangheluwe. Jis te dom voer ooi teetn, zoals wij zeggen in West-Vlaanderen.’