Wouter Vandenhaute wil niet dat wielrenners het imago van zijn koers besmeuren.

Ronde van Vlaanderen zonder wielrenners

Het imago van de Ronde van Vlaanderen lijdt te hard onder de aanwezigheid van wielrenners. Daarom heeft organisator Wouter Vandenhaute beslist: dit jaar geen renners in Vlaanderens Mooiste.

Zondag vindt de jaarlijkse hoogmis van het Vlaamse wielrennen plaats. De Ronde van Vlaanderen zal dit jaar evenwel zonder wielrenners worden betwist. De sportmannen worden geweerd omdat hun kwalijke reputatie dreigt af te stralen op het roemrijke wielerevenement. Niet alleen Philippe Gilbert moet zijn kat sturen, het hele peloton laat verstek gaan.

‘Door alle dopingschandalen kunnen wielrenners de Ronde van Vlaanderen onherstelbare imagoschade berokkenen’, zegt organisator Wouter Vandenhaute. ‘Om ons product veilig te stellen distantiëren wij ons nadrukkelijk van het gespuis genaamd wielrenners. Zo hopen we meer bonafide sponsors te kunnen aantrekken.’

Voor de vips verandert er niets. Zij kunnen blijven genieten van een spannende wedstrijd. ‘Zonder renners in de koers komt het vip-arrangement nog beter tot rijn recht’, beweert Vandenhaute. ‘Arrivisten met een dikke BMW hebben geen zwetende renners nodig om lekker decadent te doen en het zwijn uit te hangen in een muffe vip-tent.’

Vandenhaute hoopt zelfs een nieuw doelpubliek aan te boren. ‘Er zijn veel mensen met poen die Tom Boonen of Philippe Gilbert niet herkennen. Daardoor voelen ze zich geremd om vip te zijn tijdens de Ronde, terwijl ze wel alle kwaliteiten hebben om een goede vip te zijn, zoals een schrale persoonlijkheid, een totaal gebrek aan empathie en zoveel pretentie dat je er een boer mee van zijn paard kunt slaan. Die mensen zullen zich niet langer geremd voelen om zich onder de andere vips te mengen.’

Het verdwijnen van het peloton uit de wielerwedstrijd is een financiële opsteker, stipt Vandenhaute nog aan. ‘Door de aanwezigheid van vetbetaalde wielrenners was de Ronde van Vlaanderen niet meer rendabel. We hadden onvoldoende ademruimte om ons verhaal economisch te exploiteren. Die ademruimte is er nu wel. Door de afwezigheid van de de renners hebben we zelfs de mogelijkheid om de vip-tenten niet alleen naast, maar óp het parcours te zetten. De kassa rinkelt, mijne heren.’

Michel Wuyts:
‘Rechtstreekse uitzending gaat gewoon door. Ze wordt zelfs niet ingekort’

‘Wouter Vandenhaute wil duidelijk een nieuwe wind laten waaien,’ merkt wielercommentator Michel Wuyts op. ‘Voor ons wielercommentators wordt het wel een ongekende uitdaging om een hele namiddag vol te babbelen. De rechtstreekse uitzending van de Ronde van Vlaanderen zal immers gewoon doorgaan. Ze zal zelfs niet ingekort worden. De klemtoon in de uitzending zal hierdoor meer komen te liggen op de sfeer langs het parcours en de randanimatie.’