Voorzitter Bart Verhaeghe gelooft niet meer in het project van zijn voetbalploeg. 'Club Brugge zal geen titels meer halen.'

Bart Verhaeghe verlaat zwalpend Club Brugge

Voorzitter Bart Verhaeghe trekt zich volledig terug uit de nv Club Brugge. Om na de financiële puinhoop die hij achterlaat de noodzakelijke saneringen door te voeren, stelt Club Brugge Klaus Van Isacker aan.

Bart Verhaeghe zal zich na dit seizoen volledig terugtrekken uit Club Brugge. Op een druk bijgewoonde persconferentie verklaarde hij niet langer te geloven in het nieuwe project van de West-Vlaamse club en in een eventuele titel. ‘Althans niet de eerstkomende jaren.’

‘Ik houd eraan om Club Brugge te bedanken voor het vertrouwen. Club en ikzelf gaan als vrienden uit elkaar’, beweerde de geëmotioneerde voorzitter.

Verhaeghe stond aan de basis van de professionalisering van Club Brugge. Hij werd op 15 januari 2011 lid van de raad van bestuur en kort daarna voorzitter. In oktober 2012 vormde hij de vzw Club Brugge om tot naamloze vennootschap. Het voetbalbedrijf eindigde vorig jaar op de tweede plaats in de competitie.

Verhaeghe heeft de grote verdienste dat hij het vastgeroeste Club Brugge wist om te bouwen tot een moderne topclub. Toch was hij nooit erg geliefd bij de supporters. Vooral het feit dat Bart Verhaeghe in de jaren negentig nog een fervent Anderlechtsupporter was, werd hem kwalijk genomen door een deel van de harde kern.

‘Ik ben een voetbalfan, maar in de eerste plaats een ondernemer. En als ondernemer moet je soms de realiteit onder ogen durven zien’, verantwoordt Verhaeghe zichzelf. ‘Club Brugge zal geen titel meer halen, toch niet de eerstkomende jaren. Het project is mislukt. Wanneer een investering niet rendeert, moet je soms gewoon stoppen en weggaan.’

Grote verliezen heeft Verhaeghe niet geleden. ‘Ik heb veel geld in de Club gestoken, dat klopt. Maar ik kan u verzekeren dat ik elke euro zal recupereren, ik heb mijn voorzorgen genomen.’

Club Brugge neemt maatregelen om het vertrek van geldschieter Bart Verhaeghe op te vangen. Klaus Van Isacker werd aangetrokken als nieuwe communicatiemanager. Hij zal de sanering van Club in goede banen te leiden. Van Isacker leidde tien jaar lang de nieuwsdienst van vtm, was directeur redacties van De Tijd/L’Echo en algemeen hoofdredacteur van De Morgen. Als dusdanig heeft hij ruime ervaring met het reorganiseren van bedrijven in moeilijkheden, waarbij hij die moeilijkheden dikwijls zelf wist te veroorzaken.

Bart Verhaeghe:
‘Wanneer een investering niet rendeert, moet je soms gewoon stoppen en weggaan’

De supporters hoeven zich evenwel geen zorgen te maken. ‘Het zal uiteraard een hele tijd duren, maar ik ben ervan overtuigd dat Club Brugge dit ooit weer te boven zal komen’, stelt de nieuwe communicatiemanager. ‘Binnen dit en vijf jaar is Europees voetbal wellicht opnieuw haalbaar. Als het moet met een elftal dat uit tien man bestaat.’