Ook Maggie De Block beklemtoont dat vrouwen contact met schijnsperma moeten vermijden. 'Want het heeft nare bijwerkingen.'

Spermabank waarschuwt voor schijnsperma

Spermabanken trekken fors aan de alarmbel: er doet steeds meer schijnsperma de ronde. 'Vrouwen lopen het risico op een schijnkind.' Vooral mannen zonder papieren verspreiden schijnsperma.

Spermabanken manen vrouwen aan om uiterst voorzichtig om te springen met een kleverig goedje dat bekend staat als sperma. ‘Normaal gezien is mannelijk zaad relatief onschuldig. Het heeft weldadige effecten op de huid en de kleverigheid geeft het vocht een speelse kwaliteit’, legt Leonie D’Huyvetter, accountbeheerder bij de Leuvense spermabank, uit. ‘Helaas laten steeds meer vrouwen zich vangen aan schijnsperma.’

Doordat de vraag naar sperma steeds groter wordt, zit de prijs voor een kwakje zaad in de lift. ‘Wij betalen op de markt tot 85 euro voor een dosis sperma van de beste kwaliteit’, zegt Willem Ombelet, analist bij de spiksplinternieuwe Genkse spermabank. ‘Die meerkost rekenen wij natuurlijk door aan de klant.’

De hoge prijs heeft tot gevolg dat almaar meer vrouwen buiten het officiële circuit op zoek gaan naar sperma om hun noden te bevredigen. ‘Zo komen ze al te gemakkelijk in contact met schijnsperma, zeker als ze hitsig zijn en daardoor niet goed uit hun doppen kijken’, stipt D’Huyvetter aan. ‘Schijnsperma is niet alleen van veel mindere kwaliteit, het heeft ook allerlei negatieve bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld schijnzwangerschappen.’

Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld), zelf arts, meldt zelfs dat er steeds meer schijnkinderen rondlopen. ‘Met het blote oog is schijnsperma nauwelijks te onderscheiden van normaal sperma. Zelfs proeven biedt geen uitsluitsel. Daarbij kun je er even gemakkelijk figuurtjes mee te tekenen of bellen mee blazen’, weet De Block. ‘Op moleculair vlak zijn de verschillen echter zeer groot. Zonder dat je er erg in hebt, stel je je bloot aan het schijnsperma van een dakloze, iemand zonder papieren of – het zal je maar overkomen – een moslim. Het baren van een schijnkind kan allerlei nare complicaties hebben, zoals een proces wegens fraude.’

Maggie De Block:
‘Met het blote oog is schijnsperma nauwelijks te onderscheiden van normaal sperma’

De Block raadt haar seksegenoten daarom aan om slechts sperma af te nemen bij erkende spermabanken of hun directe kennissenkring. ‘Dan ben je zeker van de echtheid’, zegt de staatssecretaris. ‘Vermijd zaad van een man zonder papieren, hoe kruidig het ook ruikt. Buitenlanders gebruiken allerlei trucjes om hun sperma kwijt te geraken, daar staan ze om bekend. Onthoud daarom de vuistregel: enkel zaad van een maat kan geen kwaad.’