Glenn Audenaert is door zijn ervaring en zijn uitgebreide netwerk begeerd in het zakenleven.

Audenaert stapt over naar de Cosa Nostra

Glenn Audenaert, de geschorste superflik van Brussel, stapt over naar het bedrijfsleven, zo bevestigt zijn woordvoerder. Dat de multinational Cosa Nostra hem inlijft, komt niet als een verrassing.

Momenteel loopt er een tuchtprocedure tegen Audenaert wegens zijn innige contacten met ondernemers en de vermenging van privézaken met zijn werk als politiechef van Brussel. ‘Je kunt dan maar van de nood net zo goed een deugd maken’, verklaart Audenaerts woordvoerder, Frédéric Dubois.

Zodoende gaat Audenaert zolang zijn schorsing loopt aan de slag bij de Cosa Nostra, van oorsprong een Italiaans conglomeraat. Het beursgenoteerde bedrijf is naast beveiligingswerk ook gespecialiseerd in transport, human resources, legale en financiële diensten. Ondanks de financiële crisis blijft het één van de sterkhouders van de Italiaanse economie.

‘Commissaris Audenaert brengt een schat aan ervaring mee door zijn diverse politiewerk’, zegt Guiseppe Calzone van de Cosa Nostra aan de telefoon. ‘Bovendien heeft hij ook een uitgebreid netwerk in het zakenleven.’

Hangt er dan geen geurtje aan de Belgische flik? ‘Bedoelt u belangenvermenging? Dat bestaat bij ons niet’, glimlacht Calzone. ‘Alles is immers met elkaar verbonden. We leven in de 21ste eeuw en elk modern bedrijf haalt het maximale rendement uit zijn werknemers. Zij brengen hun werk mee naar huis en omgekeerd.’

Glenn Audenaert heeft met zijn overstap gekozen voor de vlucht vooruit. Zijn voorstanders betreuren de demarche en zeggen dat het bewijs daarmee weer eens geleverd is dat de lonen in de publieke sector te laag liggen.

Guiseppe Calzone:
‘Belangenvermenging? Dat bestaat niet bij ons’

Over de functie die Audenaert zal opnemen, houdt de Cosa Nostra de lippen stijf op elkaar. Ook zijn woordvoerder wil er niets over zeggen. Economie-watchers achten het waarschijnlijk dat hij een Brusselse dochteronderneming zal gaan leiden. In ons land is de Cosa Nostra vooral bekend in Luik.