Het lachen vergaat Piet Huysentruyt stilaan. Alsof de situatie nog niet erg genoeg was, neemt minister Schauvliege het voor hem op.

Schauvliege betreurt exit Piet Huysentruyt

Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) is geschokt doordat VTM televisiekok Piet Huysentruyt opzij schuift. Haar adviescommissie had onlangs nog geoordeeld dat SOS Piet 'frisse' en 'stevig gekruide' tv is.

Het einde van een tijdperk. Miljoenen kijkers die verweesd achterblijven. Woede en onbegrip, ook op het kabinet-Schauvliege. ‘Niemand had dit zien aankomen’, zegt kabinetschef Sam De Smedt. ‘Piet Huysentruyt is Vlaanderens meest succesvolle cultuurproduct.’

Toch moet de West-Vlaamse televisiekok baan ruimen voor Sofie Dumont. VTM is van oordeel dat Huysentruyt de concurrentie met Jeroen Meus niet meer aankan. ‘Met voorbijgestreefde, scabreuze lolbroekerij halen we het niet tegen de aaibare Meus. Piet brengt onvoldoende vernieuwing. Bij hem draait het veeleer om uiterlijk vertoon dan om inhoud’, beseft programmadirecteur Jan Segers. ‘Daarbij kan Sofie ook een mannelijk publiek aan de buis kluisteren, zeker als ze langdurig een worstenbroodje staat te kneden.’

De minister van Cultuur pikt het niet dat De perfecte keuken zomaar van het scherm gehaald wordt. ‘Van de efficiëntie van Piet kunnen heel wat gevestigde cultuurhuizen nog iets leren’, zegt Schauvliege. ‘Elke dag tovert hij in vijftien minuten tijd een gerecht uit zijn gepersonaliseerde pannetjes waarvan je je telkens afvraagt: awel, merci, hoe heeft hij dat weer geflikt? Vergelijk dat eens met de lamlendige culturele sector. Daar zitten ze een heel jaar op een idee te sjieken om uiteindelijk met iets naar buiten te komen waarvan je darmstelsel spontaan gaat verzakken.’

Aan het slagschip SOS Piet, dat een ware revolutie op gang bracht in het genre van de culinaire televisie, komt eveneens een eind. ‘Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’, oordeelt Schauvliege verbijsterd. ‘De argumenten die tegen Piet worden gebruikt, zijn dooddoeners. Mijn eigen adviescommissie heeft onlangs nog geoordeeld dat SOS Piet frisse en stevig gekruide tv is. Zo’n monument wring je toch niet zomaar de nek om? Komt dit voort uit rancune? Verbittering? Voor Piet moet het voelen alsof hij een mes met zijn eigen naam erop in zijn rug krijgt.’

Jan Segers wijst erop dat de waarheid een stuk eenvoudiger is. ‘Piet is heus wel een uitstekende kok, maar om in de televisiewereld topniveau te halen moet je de kijker ook weten te verleiden. Met zijn kale knikker en zijn stomme grijns is dat niet gemakkelijk’, zegt de programmadirecteur.

Toch hoeft Huysentruyt zich nog niet meteen op te hangen aan de hoogste boom die West-Vlaanderen rijk is. Schauvliege laat uitschemeren dat de populaire kok kans maakt op een subsidie als cultuurinstituut. ‘Nu ik een hoop vals gezongen rommel op droog zaad heb gezet, komt er budget vrij’, zegt de minister. ‘Mogelijk kan de Vlaamse overheid voor een oplossing zorgen.’

Joke Schauvliege:
‘Voor Piet moet het voelen alsof hij een mes met zijn eigen naam erop in zijn rug krijgt’

In de wandelgangen is er sprake van samenwerking met een privépartner, om maar niet meteen de naam Uplace te laten vallen. ‘Daar kan ik niet meteen iets over zeggen. Ik moet even terugkoppelen naar mijn adviescommissie ‘Spreken in het openbaar’. Die heeft sinds het debacle-Schoenmaekers al goed werk geleverd.’