Gert Devisscher kwam nooit opdagen voor een 'ironische' afspraak in de Zoo. Hij moest z'n hippe look bekopen met de dood.

Hipsterhaat eist eerste dode in Antwerpen

In het Amerikadok van de Antwerpse haven hebben speurders het lijk gevonden van Gert Devisscher. De politie heeft bevestigd dat zij vermoedt dat het gaat om een haatmisdrijf tegen hipsters.

Op zaterdagochtend werd al vrij snel alarm geslagen toen Gert (28) niet kwam opdagen in de Antwerpse Zoo. Daar had hij afgesproken om zich met vrienden ‘opzettelijk zo burgerlijk mogelijk te gedragen’, vertelt Karel (29). Het lot besliste anders. Duikers vonden Gert na een anonieme tip beurs geslagen en neergestoken in het Amerikadok.

Gert was een hipster. Hipsters vormen een herkenbare subcultuur van twintigers en vroege dertigers uit de betere middenklasse die zich kenmerken door hun ironische toe-eigening van oudere popcultuur of ‘foute’ zaken als goedkoop bier en witte producten. Vooral op internet zijn ze vaker het mikpunt van spot.

In de atypische bruine kroeg Chat Le Roi was Gert een veel geziene gast. ‘Hij kwam hier wel eens een pintje drinken’, zegt Ilona (27), een kennis van Gert in het uitgaansmilieu. ‘Hij hield van vinylplaatjes en was altijd herkenbaar aan z’n kersttrui. Die droeg hij alleen in de lente.’

‘Ik snap het niet’, zegt Karel, die z’n opvallende bril afzet als de emoties hem te veel worden. ‘Gert deed geen vlieg kwaad. Wie wil er nu iemand aanvallen met een T-shirt van Vredeseilanden uit 1987?’ Als we Karel en Ilona tonen dat men op internet hipsters uitlacht, zijn ze verbaasd. ‘Zo zijn wij toch helemaal niet? Wij kleedden ons al zo vóór dat echt populair was’, fronst Ilona. Ze bladert met trillende vingers door enkele iPhone-foto’s van Gert en haar.

Gegevens zijn karig, maar de Antwerpse politie gaf mee dat Gert verscheidene keren werd geslagen met een stomp voorwerp alvorens een messteek te krijgen. Men gaat uit van verschillende daders die in het havenmilieu zelf gezocht moeten worden. Een woordvoerder zei verder nog dat ‘ironische tips’ en ‘sarcasme’ het onderzoek niet bevorderden, en vroeg dan ook aan Gerts vrienden om op afstand te blijven.

Karel:
‘Wie wil er nu iemand aanvallen met
een T-shirt van Vredeseilanden uit 1987?’

In Chat Le Roi wordt er volgend weekend als vanouds weer gefeest. ‘We gaan plaatjes draaien ter ere van Gert,’ zegt Karel, ‘maar ook oude tapes die hij als kind opgenomen had van Radio Donna. We zullen zijn hele muziekcollectie afspeuren op artiesten die we nog niet kennen. Op die manier zal hij toch bij ons zijn.’