Pieter De Crem verkoopt zeven denktanks omdat ze veel geld kosten, maar niet over de gewenste wendbaarheid en flexibiliteit beschikken. © European Defence Agency

België verkoopt China afgedankte denktanks

In het kader van de grootschalige besparingsoperaties van de regering Di Rupo zal Defensie een reeks verouderde denktanks verkopen aan China. Mensenrechtenbewegingen roeren zich.

Meyrem Almaci:
‘China zal denktanks tegen eigen bevolking inzetten’

‘Onze denktanks hebben in het verleden uitstekend werk geleverd, maar we moeten kijken naar de toekomst’, zei Pieter De Crem in een persmededeling. ‘In operaties waar veel wendbaarheid en flexibiliteit vereist zijn, kosten de denktanks erg veel geld voor wat ze maar opbrengen voor het Belgisch leger.’

De eerste fase van het contract behelst de verkoop van zeven denktanks. De meeste ervan zijn van liberale signatuur. ‘Een liberale denktank past bij het huidige China’, merkt professor internationale betrekkingen Rik Coolsaet (UGent) op. ‘Het land is al lang geen communistisch geregisseerd blok meer. De modernisering van hun defensie-apparaat past in hun nieuwe assertiviteit op het wereldtoneel.’

De oppositie plaatst vraagtekens bij de uitverkoop. ‘Wij betwisten niet dat denktanks geld verslinden en voor de rest nutteloos zijn’, zegt Meyrem Almaci (Groen). ‘Maar de verkoop ervan aan China baart ons zorgen. Als je kijkt naar de schade die denktanks als Itinera en Nova Civitas kunnen aanrichten en je weet dat China in het verleden al tanks inzette tegen zijn eigen bevolking, dan kan dit ethisch gesproken niet.’

China zelf maakt niet veel lawaai over de aankoop. De ambassadeur van de Volksrepubliek was niet beschikbaar voor commentaar. Coolsaet: ‘Dat is normaal. Als de Amerikanen Belgische FN-wapens kopen, gaan ze dat ook niet aan de grote klok hangen. De Chinezen weten natuurlijk dat ook de NAVO weet dat het binnenkort beschikt over Belgische denktanks.’

Belgische denktanks waren tien jaar geleden gretig in trek. Hun vuurkracht focuste op korte opeenvolgende barrages aan meningen, en ze werden ook geroemd om hun camouflage op het slagveld. Analisten zagen echter ook al snel hun zwakte: buiten het zaaien van verwarring en veel lawaai maken, boden de denktanks weinig concrete ondersteuning.