Onder druk van Gerolf Annemans trekt Elio Di Rupo zich terug uit de Franse presidentsverkiezingen. De onbekende Francois Hollande neemt de fakkel over.

Elio Di Rupo niet langer presidentskandidaat

Elio Di Rupo gaat dan toch de strijd niet aan met Nicolas Sarkozy. Die beslissing nam hij na een interpellatie van Kamerlid Gerolf Annemans, die eiste dat Di Rupo de eenheid van België zou blijven bewaren.

Premier Elio Di Rupo (PS) blijkt al maandenlang campagne te voeren voor de Franse presidentsverkiezingen. Tot nu toe kon hij zijn kandidatuur goed geheim houden in eigen land. Dat was naar eigen zeggen niet eens zo moeilijk: ‘Belgen kijken amper naar Franse televisiezenders en lezen nauwelijks Franse kranten. En de Vlamingen al helemaal niet.’

Begin deze week lekte toch een beeldfragment uit van een campagnebijeenkomst in de Noord-Franse stad Rijsel. Daarop was duidelijk te zien hoe Di Rupo een juichende menigte toesprak, geflankeerd en gesteund door een schare onbekende Franse socialisten.

Het filmpje kwam ook Kamerlid Gerolf Annemans (VB) onder ogen. Verontwaardigd interpelleerde hij Di Rupo daarover tijdens het vragenuurtje in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. ‘Dit is onaanvaardbaar voor een premier van België’, brieste de fractievoorzitter. ‘Verkopen we nu, na onze banken en onze energiesector, ook onze politiek aan de Fransen?’

Annemans eiste dat Di Rupo zich te allen tijde als premier van alle Belgen zou gedragen, zoals onder meer Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt hem dat voordeden. ‘U daarentegen geeft de indruk aan te sturen op een splitsing van het land en de aansluiting van Wallonië bij Frankrijk’, sneerde het flamingante Kamerlid naar de premier. ‘Een schande! Wij verwachten van u dat u zich ten volle inzet voor het behoud van de eenheid van België. Anders verliest mijn partij haar laatste morzel bestaansrecht!’

Di Rupo probeerde zich nog te verdedigen met een slap argument: ‘Elk lid van de regering heeft recht op een eigen carrière naast de Belgische politiek. Ik respecteer dat en verwacht dat men mij ook respecteert.’ Hij verwees onder meer naar het zakelijk imperium van Johan Vande Lanotte (sp.a) en het bijbaantje als socialmediagoeroe van Vincent Van Quickenborne (Open Vld) waar geen enkel Kamerlid zich vragen bij blijkt te stellen.

Ook voerde de premier aan dat hij als Frans president beter in staat zou zijn de belangen van de Belgische natie in Franse bedrijven als Electrabel en BNP Paribas Fortis te vrijwaren – een expliciete eis van Annemans.

Gerolf Annemans:
‘Verkopen we nu, na onze banken en onze energiesector, ook onze politiek aan de Fransen?’

Uiteindelijk moest Di Rupo bakzeil halen nadat was gebleken dat zijn liberale coalitiepartners, MR en Open Vld, hun openlijke steun voor zijn Franse expansieplannen introkken. Di Rupo kondigde gisteren aan dat hij zich in de Franse verkiezingsstrijd laat vervangen door de onbekende jonge wolf François Hollande.

De teleurgestelde premier gaf nog mee dat hij het ‘een grove schending van het fundamenteel beginsel van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid’ vindt dat zijn voorganger Yves Leterme wél de bloemetjes mag buitenzetten in Parijs, en hijzelf niet.