Gert Verhulst verontschuldigt zich bij het publiek omdat een mongool toegang heeft gekregen tot Plopsaland.

Verhulst verdedigt discriminatie mongolen

Het nieuwe gehandicaptenbeleid bij Plopsaland zet kwaad bloed. Gert Verhulst verdedigt zich evenwel: onzuivere elementen horen niet langer thuis in een organisatie waar de blonde van K3 de nieuwe norm is.

Voor een gezin uit Ichtegem draaide een bezoek aan Plopsaland De Panne uit op een drama. Dochter Mroyka (14) mocht vorige vrijdag niet meer op de attractie De Boomstammetjes omdat ze het syndroom van Down heeft.

Gert Verhulst, hoofd van de moedergroep Studio 100, bood inmiddels zijn verontschuldigingen aan. Volgens hem berust de hele zaak op een misverstand. ‘Eigenlijk had het gehandicapte meisje Plopsaland helemaal niet mogen betreden. Dat staat in ons nieuwe reglement. De bewakers aan de ingang van het park hadden haar al tussen de kassa en de ingangspoortjes uit de bezoekersstroom moeten verwijderen. Wij zijn daar duidelijk te nalatig geweest.’

Verhulst zwaait met het nieuwe parkreglement. Daarin staat zwart op wit dat voortaan enkel gezonde, blonde kinderen met blauwe of groene ogen Plopsaland binnen mogen. ‘Dit kadert binnen ons beleid van doorgedreven doelgroepenwerking’, verdedigt hij zich verder. ‘Kinderen met minder zuivere uiterlijke kenmerken kunnen sinds enkele jaren terecht in Plopsa Indoor in Hasselt, waar ze zich kunnen uitleven in een gesloten hangar, uit het zicht van de bevolking. Voor minderwaardige volkeren hebben we intussen ook een afgelegen kamp in de bergen opgericht, onder de naam PlopsaCoo.’

Onlangs verwierf Studio 100 ook het Duitse pretpark Holiday Park in Haßloch. ‘Bedoeling is dat mongooltjes en andere misvormden naar daar worden getransporteerd, om ze naar goede Duitse traditie te steriliseren en te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Dat had ook met het meisje in Plopsland moeten gebeuren, maar onze parkbewakers zijn daar dus schromelijk in de fout gegaan’, verontschuldigt Verhulst zich nogmaals.

Trendwatcher Marc Reynebeau had de nieuwe ideologische aanpak van Studio 100 al eerder zien aankomen. ‘Het brede publiek schrikt nu misschien, maar de shift was zich al enkele jaren aan het voltrekken. Het begon nadat Studio 100 in 2009 de Duitse entertainmentgroep EM.Entertainment had overkocht. Dat bedrijf had jeugdreeksen in portefeuille zoals het nationalistische Nils Holgersson, het militaristische Maya De Bij en het gewelddadige Wickie De Viking. Stuk voor stuk oude reeksen die het eugenetische beleid van de Scandinavische en Germaanse regeringen uit die tijd promootten.’

De Arische promotie moet sindsdien ook in de geesten van de Studio 100-bonzen zijn binnengesijpeld, meent Reynebeau. ‘Het kan geen toeval zijn dat het volgende project van de studio een musicalversie wordt van de oorlogsroman Mein Kampf. Daarnaast zou er ook een remake van de nazi-propagandafilm Jud Süss op het programma staan, onder de titel Kabouter Süss.’

Gert Verhulst:
‘Kinderen met minder zuivere uiterlijke kenmerken kunnen terecht in Plopsa Indoor’

Dat alles werpt ook een nieuw licht op de kersverse relatie van Gert Verhulst met Josje Huisman, de blonde zangeres van K3. Dat geeft hij zelf ook toe. ‘De vorige blonde weigerde deel te nemen aan mijn persoonlijk Lebensborn-programma, en dus moesten we haar wel buitenzwieren’, aldus de zwartharige en donkerogige studiobaas. ‘Ik heb ook nog even de rosse proberen te bezwangeren, maar een blonde is uiteindelijk veel raszuiverder, niet?”