Breivik nipt even van een beker socialistenbloed. 'Zeer geschikt tegen hart- en vaatziekten'.

‘Socialisten vermoorden is mirakeloplossing’

'Ja, ik zou het opnieuw doen', antwoordde Anders Behrend Breivik op de vraag of hij nog een bloedbad zou aanrichten. Socialisten uitmoorden is volgens hem een rationele oplossing voor alle Europese problemen.

Op zijn proces in Oslo kreeg Anders Breivik de gelegenheid om zijn verklaring voor te lezen. De pers mocht daar niet bij aanwezig zijn, maar enkele Noorse journalisten vermomd als lekenrechter konden het hele pleidooi volgen en nadien aan hun internationale collega’s lekken.

Breivik begon met te stellen dat de moord op ‘socialistische militanten’ een hoger doel dient. ‘Zeventig mensen doden kan een burgeroorlog vermijden’, zei hij. De massamoordenaar legde vervolgens uit hoe hij door zijn actie de etnische rechten van ware Noren heeft gevrijwaard en het multiculturalisme in Europa heeft gestopt.

Daarna pleitte hij ervoor om nog meer bloedbaden onder socialisten aan te richten. ‘Een mirakeloplossing voor alle hedendaagse problemen waar Europa mee kampt’, beweerde hij stellig. Als voorbeeld nam hij de eurocrisis. Na een haarfijne analyse van de economische en financiële malaise waarin Europa zich momenteel bevindt, concludeerde hij: ‘De snelste manier om de schuldencrisis op te lossen is een zeventigtal socialisten vermoorden. Dat zal het vertrouwen van de markten herstellen en de rente voor landen als Spanje minstens halveren.’

Vervolgens ging Breivik over op individuele adviezen aan verschillende Europese landen en regeringsleiders. De Franse president Sarkozy kreeg bijvoorbeeld de raad alle socialisten in zijn land uit te moorden om zo zijn herverkiezing veilig te stellen. Ook België kreeg een korte vermelding: ‘Als de Belgen hun staatsschuld willen afbouwen en hun begroting weer in evenwicht willen krijgen, moeten ze gewoon alle socialisten in de regering uitmoorden. Er zal dan veel sneller consensus zijn over de te nemen besparingsmaatregelen.’

Voor een geschokte zaal pochte Breivik nog dat hij ‘de meest spectaculaire en ingewikkelde operatie door een militante nationalist sinds de Tweede Wereldoorlog uitvoerde’. Vervolgens claimde Breivik dat hij in de aanloop naar zijn moordpartijen al verscheidene vingeroefeningen had uitgevoerd. Zo beweert hij persoonlijk Osama Bin Laden te hebben uitgeschakeld, de Irakese samenleving te hebben ontwricht en de Berlijnse Muur te hebben opgeblazen.

‘Voor een begroting in evenwicht moeten Belgen hun socialistische ministers vermoorden’

Ook de moorden op Oscar Romero, Patrice Lumumba en Julien Lahaut schrijft Breivik op eigen naam. Schrijver Ludo De Witte en onderzoeksjournalist Douglas De Coninck hebben al een verzoek voor een diepteinterview ingediend.