Eén van de wraakroepende leuzen van de Bond Zonder Naam. Ten tijde van het proces-Pandy werd de spreuk als ongepast ervaren.

Bond Zonder Naam opnieuw zwaar in de fout

De Bond Zonder Naam is onlangs in opspraak gekomen met een misplaatste slogan. Meer en meer waarnemers vermoeden achter de recente uitschuivers een bewuste verrottingsstrategie.

De spreuk ‘De uitweg voor een probleem? Dwars erdoorheen!’ verwees volgens velen te expliciet naar de busramp in Zwitserland. Daarom heeft de organisatie zich publiekelijk verontschuldigd. Een mooi gebaar bij een pijnlijk toeval? Onwaarschijnlijk, zo blijkt. Minstens enkele van de medewerkers van de Bond Zonder Naam zouden doelbewust de boel verzieken, zo vermoeden mediawatchers.

Zo werd ten tijde van het proces-Pandy de spreuk: ‘Wat je loslaat, lost zichzelf vaak op‘ gelanceerd, met op de achtergrond een man die genoegzaam in bad achterover leunt. Op vraag van Pandy’s advocaat werd ook die spreuk destijds uit de handel genomen, maar excuses kwamen er niet.

De leuze van juli 2010, ‘Loop niet op zeurkousen rond’, werd dan weer geprint op een achtergrond van strategisch gepositioneerde bloemen waarin de studiedienst van de N-VA de snor van Siegfried Bracke meende waar te nemen. ‘Dat werd echter weggelachen door de verantwoordelijken’, zegt partijwoordvoerder Jeroen Overmeer. ‘We waren zogezegd paranoïde. Wel, intussen bekijken we of we, in het licht van wat we nu weten, alsnog juridische stappen kunnen ondernemen.’

‘Positieve Mensen laden ons op’, klonk het dan weer vlak na de kernramp in Japan. Dat kwam de Bond Zonder Naam op een reprimande van de Japanse ambassadeur te staan, maar ook toen werden publieke excuses botweg geweigerd.

Karel De Gucht voelt zich al lang geviseerd door de organisatie. De spreuk ‘Beter een klein ideaal dan een groot kapitaal’, een niet eens subtiele verwijzing naar ’s mans problemen met de fiscus, achtervolgt hem al sinds zij door de Bond Zonder Naam werd gelanceerd. ‘Een onverlaat heeft ze in januari dit jaar zelfs uitgehangen in de refter en op één van mijn verkiezingsaffiches gekleefd’, moppert Europees Commissaris De Gucht.

Eveneens smakeloos was de slogan ‘Humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door alle woestijnen kunt gaan’, uitgebracht in februari dit jaar. Die leuze moest de verantwoordelijken van de burgeroorlog in Syrië op andere gedachten brengen. Er kwam geen officiële reactie van het Syrische regime, maar vele dissidenten vonden het silhouet van vrijheidsstrijders met kalasjnikovs op het randje van het toelaatbare.

‘Op zich zijn de spreuken mooi, maar blijkbaar heeft de Bond een probleem op het niveau van de lay-out. Daar zitten mensen die bewust willen choqueren. Een grondige screening van de medewerkers en extra kwaliteitscontrole zouden het getraumatiseerde publiek een pak leed besparen’, aldus een mediawatcher. ‘Maar toeval is het in ieder geval niet, daarvoor zijn de verwijzingen te expliciet.’

Mediawatcher:
‘Blijkbaar heeft de Bond Zonder Naam een probleem op het niveau van de lay-out’

De Bond lijkt alvast niet onder de indruk. De herdruk van de spreuk ‘Breng je bloemen nu, voor ik dood ben’ werd geprint naast een afbeelding van een lachende koningin Fabiola, waarmee de organisatie opnieuw de provocatie niet schuwt. ‘Waarden zijn onze grootste rijkdom’, zegt de Bond enigmatisch.