François De Keersmaecker kondigt trots aan dat er in Belgische stadions nog tot 2018 Belgisch bier te krijgen is. Daarna wordt het Heineken.

Belgische clubs naar Nederlandse competitie

De Profliga, de KBVB en de KNVB hebben een akkoord bereikt over de oprichting van een gezamenlijke Nederlands-Belgische voetbalcompetitie: de Heineken Pro-League. Vijf Belgische clubs mogen deelnemen.

Wat al een tijdje in de lucht hing, is vandaag officieel geworden. Als alles goed gaat, zullen de Nederlandse en Belgische topclubs vanaf het seizoen 2016-2017 uitkomen in één competitie. Op een gezamenlijke persconferentie presenteerden de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond het akkoord. Om de oude droom van Michel Verschueren te verwezenlijken, moest de Belgische voetbalbond wel tegemoetkomen aan een aantal Nederlandse eisen.

Zo is het opvallend dat amper vijf Belgische clubs aan de nieuwe BeNe-liga kunnen deelnemen, terwijl Nederland maar liefst dertien clubs zal afvaardigen. ‘Ten eerste is er duidelijk een kwaliteitsverschil’, zegt Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal KNVB. ‘Ten tweede heeft de Nederlandse competitie nu eenmaal meer toeschouwers, een betere infrastructuur en een grotere uitstraling dan de Belgische. En ten derde blijft er toch nog altijd een kwaliteitsverschil. Kijk naar de wedstrijd van AZ tegen Anderlecht.’

François De Keersmaecker wijst echter op de mogelijkheden van het competitiereglement. ‘Elk jaar degraderen de twee laagst gerangschikte clubs sowieso. Eén daarvan wordt vervangen door de kampioen van de Nederlandse tweede klasse. De tweede promovendus wordt de winnaar van het rechtstreeks duel tussen de Belgische kampioen en de Nederlandse vicekampioen van de tweede klasse. We geloven dat we zo op termijn vanzelf tot een evenwicht zullen komen.’

Ook de tv- en reclame-inkomsten worden volgens de sleutel 5/13 toegewezen. Het Belgische deel daarvan zal op zijn beurt door de Profliga worden verdeeld. Voorzitter voor het leven Ivan De Witte toont zich voorzichtig. ‘Logischerwijs gaan de zogenoemde G5 (Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk, Standard Luik en AA Gent, nvdr.) over. Het wordt zeker niet makkelijk om de andere clubs te overtuigen van het belang van deze nieuwe formule. Anderzijds denk ik dat iedereen beseft dat de grotere clubs, die momenteel toch voor het leeuwendeel van de inkomsten zorgen, momenteel ontevreden zijn. En wat zullen ze eraan doen als wij unilateraal beslissen om te vertrekken uit de Jupiler League? Ons op hun knieën smeken om te blijven? Dat is een lichtzinnige veronderstelling.’

De BeNe-liga betekent op termijn meer inkomsten en dus betere Europese kansen voor de Belgische clubs. ‘Laten we daarom de nieuwe mogelijkheden toejuichen, in plaats van alles te blokkeren uit eigenbelang’, aldus De Witte. ‘Als de voorzitters van ploegen als Kortrijk, Beerschot, Lokeren en Cercle Brugge heel eerlijk zijn, dan denk ik dat ze zullen toegeven dat hun clubs veeleer in de tweede klasse thuishoren.’

Ivan De Witte:
‘Als Kortrijk, Beerschot, Lokeren en Cercle Brugge heel eerlijk zijn, zullen ze toegeven dat ze in de tweede klasse thuishoren’

De naam van de nieuwe competitie, de Heineken Pro League, kwam er eveneens op vraag van de Nederlandse partners. ‘De Belgische delegatie bekwam wel dat er nog tot 2018 lokaal bier mag worden geschonken in de Belgische stadions’, zegt De Keersmaecker trots.

De Bondsvoorzitter sloot nog af met een uithaal naar de kritische pers. ‘Er is veel gezegd en geschreven. Wie met de Nederlanders onderhandelt, zou zogezegd altijd bedrogen uitkomen. Wel, wij zijn fier op dit akkoord. De belangen van onze noorderburen lopen in dezen parallel aan die van ons. We hebben bewezen dat we niet langer les petits belges zijn.’