Johnny Thijs, CEO van Bpost, heeft berekend dat een contante terugbetaling van overheidssteun zijn bedrijf voordeliger uitkomt.

Bpost: ‘Terugbetaling steun duurt 316 jaar’

Het Belgische postbedrijf Bpost moet de staat 417 miljoen euro overheidssteun terugbetalen en doet dat contant. Daardoor zal het dik drie eeuwen duren eer de schuld afgelost is. Allemaal dankzij John Crombez.

Staatssecretaris voor Fraudbestrijding John Crombez (sp.a) lapt de federale schatkist – onbedoeld – een hele toer. Premier Elio Di Rupo (PS) droomde er al van om de begroting voor 2012 op te smukken met de 417 miljoen euro die Bpost de overheid terug moet geven van Europa, maar die vlieger gaat niet op. CEO Johnny Thijs heeft immers beslist om het volledige bedrag cash te vereffenen.

Doordat Crombez het plafond voor contante betalingen op 5.000 euro gelegd heeft, neemt de hele operatie exact 83.400 werkdagen in beslag. Tot in het jaar 2328 zal de federale overheid elke dag van de week een enveloppe met tien briefjes van 500 euro in haar brievenbus vinden. Als Crombez erin slaagt om cashbetalingen in 2014 terug te schroeven tot maximaal 3.000 euro, zal de staat minstens tot 2537 moeten wachten eer ze haar geld terugziet.

‘We zouden die som gerust in één keer kunnen terugstorten’, geeft Thijs toe. ‘Maar voor ons is het interessanter om de terugbetaling in de tijd te spreiden.’

Als reden haalt de gehaaide overheidsmanager onder andere het voortbestaan van zijn bedrijf aan. ‘Nu heeft Bpost nog minstens 316 jaar een concrete bestaansreden’, rekent Thijs voor. ‘Als staatssecretaris Crombez zijn strijd tegen het zwarte circuit nog opdrijft, zou het zelfs kunnen dat we een heel millennium nodig hebben om die 417 miljoen euro’s af te betalen. Dat is goed voor de gegarandeerde werkzekerheid van tenminste één voltijdse facteur. Als België alsnog splitst in twee of meer ministaatjes, zijn er allicht zelfs meer postbodes nodig om de enveloppen te bedelen aan de verschillende stukken overheid.’

Door de inflatie zal de schuld in de loop der jaren ook steeds minder zwaar wegen. ‘Voorspellingen leren ons dat je in het jaar 2300 een half postzegeltje kunt kopen met 5.000 euro. Met interesten erbij zal de overheid tegen dan elke dag één volledige postzegel cadeau krijgen’, schat Thijs.

Door het argument van de eeuwenlange werkzekerheid morren de Waalse socialisten in de federale regering niet al te hard over het manoeuvre van de CEO. Crombez zelf zou nog te zeer verbijsterd zijn door de kritiek van fiscaal advocaten op zijn beleid om een zinnige reactie te formuleren.

Maatregel John Crombez verplicht Bpost om 417 miljoen euro in schijfjes van 5.000 euro te betalen

Op het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) reageert men opgetogen. ‘Het Brusselse parket kampt al maanden met een groot tekort aan enveloppen. Omdat we nu met enkele veel belangrijker dossiers bezig zijn, zou een voorlopige oplossing erin kunnen bestaan de gebruikte enveloppen van Bpost bij ons belanden. Zo kan het noodlijdende Brusselse parket de volgende driehonderd jaar tenminste één brief per dag verzenden. Dat zal de efficiëntie beduidend verhogen’, zegt een woordvoerder.