Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA). Dat zijn medewerkers smileys gebruiken in hun mails hadden de Franstaligen niet verwacht.

Walen aangenaam verrast door smiley N-VA

De uitgelekte mail van het kabinet van Philippe Muyters (N-VA) kan op goedkeuring rekenen van de Waalse partijen. Vooral de passage 'Is gelogen :-)' bekoort. 'Die smiley wekt vertrouwen', vindt Laurette Onkelinx.

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) krijgt steun uit onverwachte hoek. Gisteren werd hij nog tot huilens toe gematrakkeerd door oppositieleider Lode Vereeck (LDD), vandaag steken de Franstalige partijen hem een hart onder de riem.

‘Mijn solidariteit met ministers van Begroting is groot’, zegt Paul Magnette (PS), minister van Overheidsbedrijven in de federale regering. ‘De Europese Commissie zet hen onder extreme druk om de cijfers af te leveren die zíj wil zien. Wie een begroting in het belang van zijn achterban wil opstellen, moet de cijfers soms wat opsmukken. Ik heb daar het volste begrip voor en steun dissidente ministers die het neoliberale beleid van de EU dwarsbomen.’

Federaal minister van Begroting Olivier Chastel (MR) drukt zijn ‘diepste respect’ voor Muyters uit. ‘Lang ben ik zelf nog niet op post, maar ook ik heb ondertussen al enkele mails zien passeren die hopelijk niet in handen vallen van de oppositie’, bekent de Waalse liberaal. ‘Tegelijk hoop ik dat de N-VA, die federaal in de oppositie zit, milder naar mijn beleid zal kijken doordat zij nu zelf leert dat een begroting opstellen geen exacte wetenschap is. Je speelt met vaagheden en sommige manoeuvres kun je al eens lachwekkend als een leugen afdoen.’

Hoewel de Franstaligen principieel gecharmeerd zijn door Muyters’ leugens in het Vlaams Parlement is het in de eerste plaats de smiley die hun sympathie wint. ‘Dat hadden wij niet verwacht van een partij die bekend staat als humorloos en staatsgevaarlijk’, glimlacht Laurette Onkelinx (PS). ‘We wisten wel dat de zure oprispingen van Bart De Wever in Vlaanderen doorgaan voor cynische humor, maar een warme lach had ik nooit gezocht achter die partij van lullo’s en smeerlappen. Die smiley wekt vertrouwen.’

‘Het is zo schattig, vindt u ook niet?’, giechelt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) als ze de uitgelekte mail leest op haar nieuwe iPhone. ‘Ja, we hebben gelogen, knipoog, knipoog. Daar smelt je toch van? Voor één keer vind ik het spijtig dat de N-VA niet in de federale regering zit.’

Joëlle Milquet:
‘Ja, we hebben gelogen, knipoog, knipoog. Daar smelt je toch van?’

‘Deze smiley kan het imago van de N-VA en misschien zelfs van heel Vlaanderen veranderen’, vermoedt professor emeritus Magda Michielsens. ‘In het zuiden van het land ontdekken ze eindelijk dat Vlamingen warme mensen zijn die al eens een grapje kunnen maken. Tot voor kort heerste de perceptie dat de N-VA en haar achterban er enkel op uit waren zoveel mogelijk vernieling en verdriet te zaaien. Nu komt de partij eens op een ludieke manier in het nieuws.’