Peter Mertens is niet ongerust dat 1,7 niet voor de PVDA te vinden is. 'Dat bewijst dat wij een gezonde democratie voorstaan.'

Nieuwe peiling geeft PVDA 98,3 procent

De PVDA zit op rozen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na het optreden van Peter Mertens in De zevende dag blijkt 98 procent van de Vlamingen een stem op de communistische partij te overwegen.

De PVDA mag een heel krat schuimwijn laten aanrukken uit de wereldwinkel: de partij staat op forse winst in de peilingen. Dat voorzitter Peter Mertens gisteren in De zevende dag mocht uitvaren tegen het kapitalisme is daar niet vreemd aan. Geflankeerd door de gevierde schrijver Dimitri Verhulst bood Mertens knap weerwerk tegenover presentatrice Indra Dewitte, die zelf ook een verleden heeft bij de extreem linkse partij.

De enquête werd vandaag uitgevoerd door onderzoeksbureau Opsis, op vraag van de PVDA. Exact 983 van de 1.000 respondenten gaven te kennen dat ze een stem voor de PVDA overwegen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.

Mertens zelf is verheugd door het goede nieuws. ‘Eindelijk beginnen de mensen in te zien dat wij en wij alleen gelijk hebben’, zucht de voorzitter opgelucht. ‘Deze peiling houdt de belofte van een revolutie in. Steeds meer kiezers stellen zich dezelfde vraag als: hoe dúrven ze? De hold-up van de financiële wereld op de maatschappij zal niet lang meer duren.’

Hoewel de uitstekende peiling de moraal van de militanten een serieuze boost geeft, komt ze niet geheel onverwacht. ‘Ik versta niet waarom de andere partijen nog concurreren met elkaar. Uiteindelijk zijn het allemaal – van Groen! over sp.a tot N-VA en CD&V – filialen van het Neoliberale Complot’, overschouwt Mertens het hedendaagse politieke landschap. ‘De verwevenheid tussen de politiek en de haute finance is totaal, zoals we onlangs ook weer zagen bij de ontmanteling van Dexia. Hoe kunnen politici het bankwezen reguleren als ze er zelf tot over hun hoofd in zitten?’

Dat 1,7 procent van de kiezers zijn stem niet aan de PVDA wenst te geven, baart de voorzitter geen zorgen. ‘Abnormaal is dat niet. Het bewijst dat wij een gezonde democratie voorstaan. Niet iederéén staat immers open voor de Waarheid zoals die in ons partijprogramma geformuleerd is’, zegt Mertens. ‘Maar we weten die mensen wel te vinden, wees daar maar zeker van.’

Peter Mertens:
‘Eindelijk beginnen de mensen in te zien dat wij en wij alleen gelijk hebben’

Hoewel politicoloog Carl Devos (UGent) fluitend akte neemt van de hoge score voor de PVDA, zag hij reeds langer voortekenen dat de communisten het goed zouden doen. ‘Peter Mertens is een vlotte spreker die zijn verontwaardiging met zwier op het scherm brengt’, analyseert de Gentse professor. ‘Het valt te verwachten dat zijn aanhang in de loop van de campagne nog stijgt, zeker als de financiële crisis blijft aanhouden. De PVDA zal zich wel tijdig moeten distantiëren van de vakbonden, want die kunnen het imago van de partij bezoedelen door te staken tegen maatregelen die ze achteraf zelf goedkeuren.’

Bij de peiling ging Opsis uit van een eenpartijstelsel.